Bacaan Adzan untuk Solat Asar: Panduan Lengkap Membaca Adzan dan Adab Menjawabnya

Di tengah kesibukan, adzan umpama alunan yang menyedarkan jiwa dan mengingatkan kita untuk kembali kepada Pencipta. Di antara lima waktu solat fardhu, adzan Asar mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

Artikel ini mengupas secara menyeluruh bacaan adzan untuk solat asar, cara menjawabnya dengan benar, serta kelebihan dan keutamaannya.

Bacaan Adzan untuk Solat Asar

Bacaan Adzan untuk Solat Asar

Berikut adalah bacaan adzan untuk solat asar yang terdiri dari 7 seruan:

Bahasa Arab:

(٢x) اَللهُ اَكْبَرُ،اَللهُ اَكْبَرُ
(٢x) أَشْهَدُ اَنْ لاَ إِلٰهَ إِلَّااللهُ
(٢x) اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوْلُ اللهِ
(٢x) حَيَّ عَلَى الصَّلاَةِ
(٢x) حَيَّ عَلَى الْفَلاَحِ
(١x) اَللهُ اَكْبَرُ ،اَللهُ اَكْبَرُ
(١x) لَا إِلَهَ إِلَّااللهُ

Bahasa Latin:

Allaahu Akbar, Allaahu Akbar (2x)
Asyhadu allaa illaaha illallaah. (2x)
Asyhadu anna Muhammadar rasuulullah. (2x)
Hayya ‘alashshalaah (2x)
Hayya ‘alalfalaah. (2x)
Allaahu Akbar, Allaahu Akbar (1x)
Laa ilaaha illallaah (1x)

Maksudnya:

Allah Maha Besar, Allah Maha Besar
Aku menyaksikan bahawa tiada Tuhan selain Allah
Saya menyaksikan bahawa nabi Muhammad adalah pesuruh Allah
Jom solat
Jom menuju kejayaan
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar
Tiada Tuhan selain Allah

Cara Menjawab Adzan Solat Asar

Apabila mendengar adzan Asar, maka disunnahkan untuk menyahutnya. Rasulullah mengajar cara menjawab adzan Asar dengan jelas. Berikut hadisnya:

Jika kamu mendengar muadzin, maka katakanlah apa yang dikatakan muadzin. Kemudian doakan saya. Kerana sesiapa yang berselawat kepadaku sekali, maka Allah akan berselawat kepadanya (mengampuninya) sepuluh kali. Kemudian mohonlah ampun kepada Allah untukku. Kerana wasilah adalah tempat di syurga yang hanya ditujukan untuk hamba Allah, semoga saya yang mendapatnya. “Barangsiapa yang meminta kepadaku untuk menjadi wali seperti itu, maka dialah yang berhak mendapat syafaatku.” (HR. Muslim no. 384).

Hadis lain yang menganjurkan untuk menjawab adzan ialah:

Dari Abu Basyr, ia berkata: Aku mendengar Abu al-Malih menceritakan dari Abdullah bin ‘Utbah, dari Ummu Habibah radhiyallahu ‘anha bahwa sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ketika mendengar muazin (mengumumkan azan), Nabi saw. bercakap sebagaimana muadzin berkata sehingga dia diam (berhenti). (Hasan hadis riwayat Imam Ibnu Khuzaimah, Imam al-Hakim, Imam al-Nasai, Imam Ahmad, dan Imam Abu Ya’la).

Daripada hadis di atas, disunnahkan menjawab adzan. Cara menyahut adzan ialah membalas dengan membaca perkataan yang serupa. Namun, bagi lafaz “hayya ala assholat dan hayya ala alfalaah” jawapannya ialah ‘la haula walla quwwata illa billah‘. Ini sesuai dengan hadis yang berbunyi:

Dari Abu Rafi’ radhiyallahu ‘anhu, sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam apabila mendengar muadzin melaungkan adzan beliau berkata sebagaimana muadzin tersebut. Ketika muazin berkata: “Hayya ‘alash shalah, hayya ‘alal falah,” Nabi bersabda: “Laa haula wa laa quwwata illaa billahi” (tiada daya dan kekuatan melainkan dengan izin Allah). (HR Imam Ahmad bin Hanbal).

Dan khas untuk adzan subuh, selepas “As-salatu khayrun min an-nawm”, maka jawapannya adalah “Sadaqta wa bararta wa ana ‘ala dhalika min al-mahdiyin.”

Faedah dan Keutamaan Menjawab Adzan

Menjawab adzan mempunyai banyak faedah dan kelebihan, antaranya:

  • Mendapat pahala: Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mendengar adzan kemudian menjawabnya, baginya dicatat satu pahala bagi setiap huruf.” (HR. Abu Dawud)
  • Menjadi orang yang beruntung: Rasulullah SAW bersabda, “Orang yang beruntung ialah orang yang mendengar adzan lalu menyahutnya.” (HR. Tirmidzi)
  • Mendapat syafaat: Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang menyahut adzan sebelum masuk waktu, maka dia akan mendapat syafaat pada hari kiamat.” (HR. Baihaqi)

Baca juga:

Adab-adab Menjawab Adzan

Berikut adalah adab-adab yang perlu anda perhatikan ketika menjawab adzan:

  • Jawab dengan suara yang kuat dan jelas.
  • Menghadap kiblat.
  • Letakkan kedua-dua tangan di atas dada.
  • Kekalkan ketenangan dan kesungguhan.
  • Jangan bercakap atau melakukan perkara lain yang mengganggu.

Kesimpulan

Laungan adzan asar adalah peringatan untuk kita kembali menunaikan solat dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Memahami bacaan adzan, cara menjawabnya dengan betul, serta kelebihan dan keutamaannya akan membantu kita untuk lebih khusyuk dalam menyambut waktu Asar.

Marilah kita azankan seketika untuk meningkatkan keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT.

Sumber rujukan:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment