Doa Dijauhi Wabak, Termasuk Covid-19: Asas Hukum Lafaz Doa

Wabak adalah penyakit berjangkit yang menyerang dengan cepat dan merebak ke kawasan yang luas. Wabak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti virus, bakteria, parasit, atau kulat. Wabak boleh menyebabkan kerugian besar, baik dari segi kesihatan, ekonomi dan sosial.

Dalam Islam, wabak adalah salah satu musibah yang boleh menimpa manusia. Musibah adalah ujian daripada Allah SWT untuk menguji keimanan dan ketakwaan hamba-Nya. Oleh itu, umat Islam dinasihatkan untuk berdoa agar terhindar dari wabak. Berikut kami kongsikan Doa Dijauhi Wabak yang boleh anda ikuti.

Doa Dijauhi Wabak dan Penyakit

Doa Dijauhi Wabak dan Penyakit

Lonjakan kes COVID-19 sekali lagi bermakna kita mesti sentiasa berwaspada. Selain daripada berusaha menjalankan protokol kesihatan, mencuci tangan, menjaga jarak, memakai masker dan menjauhi orang ramai, kita juga perlu berdoa kepada Allah SWT agar terhindar daripada segala penyakit termasuk COVID-19.

Dalam keadaan ini kita disarankan untuk bermunajat kepada Allah sebagai perlindungan daripada segala kejahatan dan keburukan yang ada di dunia ini. Terdapat beberapa jenis Doa Dijauhi Wabak yang boleh dipanjatkan agar kita sentiasa dalam lindungan Allah SWT.

Virus Wabak
Foto Ilustrasi: Virus Wabak

Asas undang-undang (Asas Hukum)

Doa merupakan ibadah yang dianjurkan dalam Islam. Firman Allah SWT dalam al-Quran surah Al-Mu’min ayat 60:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

Maksudnya: “Dan Rabbmu berfirman, “Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu.”

Rasulullah SAW juga menganjurkan umatnya untuk berdoa bagi mengelakkan wabak. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Dawud, Rasulullah SAW bersabda:

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ قَالَ: اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبَرَصِ، وَالْجُنُونِ، وَالْجُذَامِ، وَمِنْ سَيِّئِ الْأَسْقَامِ، قَالَ: يُعَافَى مِنْهُ

Maksudnya: “Dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Rasulullah SAW bersabda, ‘Barangsiapa membaca: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari penyakit lepra, gila, kusta, dan dari penyakit yang buruk,” maka dia akan diselamatkan daripada penyakit-penyakit ini.“‘”

Baca juga: Menyambut Pagi dengan Berkat: Doa dan Adab Memasuki Waktu Pagi

Bacaan Doa Dijauhi Wabak

Berikut adalah lafaz doa untuk mengelakkan wabak:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبَرَصِ، وَالْجُنُونِ، وَالْجُذَامِ، وَمِنْ سَيِّئِ الْأَسْقَامِ

Allāhumma innī a’ūdzu bika minal barashi, wal junūni, wal judzāmi, wa sayyi’il asqāmi.

Maksudnya: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari penyakit lepra, gila, kusta, dan dari penyakit yang buruk.

Doa Dijauhi Wabak ini boleh dibaca pada bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi, petang atau petang. Selain itu, doa ini juga boleh dibaca selepas solat fardhu atau solat sunat.

Berdoa adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan wabak. Selain berdoa, umat Islam juga digalakkan melakukan usaha lain seperti menjaga kebersihan, melaksanakan protokol kesihatan, dan mengambil makanan yang sihat.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment