7 Perkara yang Membatalkan Wuduk

Wudhuk adalah sebahagian daripada syarat sah solat dan ibadah lain, justeru sebagai umat Islam kita diwajibkan mengetahui perkara yang membatalkan wuduk.

Wuduk juga merupakan sebahagian daripada cara orang Islam menyucikan diri daripada hadas kecil. Dalam sebuah hadis juga ditegaskan bahawa wudhu adalah sebahagian daripada syarat sah solat. Rasulullah SAW bersabda:

لاَ يَقْبَلُ اللَّهُ صَلاَةَ أَحَدِكُمْ إِذَا أَحْدَثَ حَتَّى يَتَوَضَّأَ

Maksudnya: “Allah tidak menerima solat seseorang daripada kamu jika dia berhadats sehingga dia berwuduk.” (HR Bukhari)

7 Perkara yang Membatalkan Wuduk

Perkara yang Membatalkan Wuduk

Di bawah ini adalah tujuh perkara yang membatalkan wuduk seseorang.

1. Segala Sesuatu yang Keluar dari Kemaluan

Perkara yang membatalkan wuduk yang pertama iaitu mengeluarkan sesuatu dari kemaluan. Semua yang keluar dari salah satu kemaluan. Contohnya termasuk kencing, buang air besar, madzi, wadi, air mani, atau kentut.

Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk perkara ini. Lendir yang keluar dari kemaluan wanita secara berterusan dan bertambah apabila dia letih atau berjalan atau mengandung tidak membatalkan wudhunya.

2. Muntah dan Seumpamanya

Muntah dan Seumpamanya
Imej Ilustrasi: Muntah dan Seumpamanya

Mengeluarkan makanan dari mulut atau muntah boleh membatalkan wuduk. Namun dalam perkara ini terdapat dua pendapat, mazhab Hanafi dan Hanbali berpendapat bahawa muntah boleh membatalkan wuduk jika yang keluar sebesar mulut.

Kedua, mazhab Maliki dan Syafi’i berpendapat tidak batal wuduk kerana muntah. Ini sesuai dengan contoh Rasulullah SAW pernah muntah dan tidak mengambil air wuduk.

3. Kehilangan Hesedaran

Perkara yang membatalkan wuduk yang ketiga iaitu kehilangan kesedaran. Hilang akal, sama ada kerana gila, pengsan, mabuk, atau disebabkan oleh dadah, sama ada sedikit atau banyak. Diketahui daripada kitab Fiqh Sunnah Wanita oleh Abu Malik Kamal ibn Sayyid Salim bahawa keadaan ini dikatakan lebih parah daripada tidur.

Baca juga: Perkara Yang Membatalkan Solat: Fahami Supaya Ibadah Anda Sah

4. Tidur dengan Nyenyak

Tidur dengan Nyenyak
Imej Ilustrasi: Tidur dengan Sedap

Tidur adalah sesuatu yang membatalkan wuduk berdasarkan hadis Nabi Muhammad. Sebagaimana diriwayatkan daripada Shafwan ibn ‘Asal, Rasulullah SAW pernah menyamakan tidur dengan keadaan buang air besar dan kecil.

كَانَ رَسُولُ اَللَّهِ ( يَأْمُرُنَا إِذَا كُنَّا سَفْرًا أَنْ لَا نَنْزِعَ خِفَافَنَا ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ وَلَيَالِيَهُنَّ, إِلَّا مِنْ جَنَابَةٍ وَلَكِنْ مِنْ غَائِطٍ, وَبَوْلٍ, وَنَوْمٍ } أَخْرَجَهُ النَّسَائِيُّ, وَاَلتِّرْمِذِيُّ وَاللَّفْظُ لَهُ, وَابْنُ خُزَيْمَةَ وَصَحَّحَاه ُ

Maksudnya: “Apabila bermusafir, Rasulullah SAW memerintahkan kami supaya menanggalkan khuff (kasut) kami selama tiga hari tiga malam kecuali junub, (dan boleh terus memakainya) kerana buang air, kencing dan tidur.” (HR Ahmad, An Nasa’i, Tirmidzi, dan Ibnu Majah)

Abu Malik Kamal ibn Sayyid Salim menafsirkan hadis di atas sebagai tidur yang nyenyak. Dalam erti kata lain, tidur yang tidak meninggalkan kesedaran dan tidak merasakan apa-apa atau merasakan bunyi di sekelilingnya, jadi ia tidak merasakan apa-apa apabila sesuatu keluar daripadanya.

Selain itu, majoriti fuqaha bersetuju bahawa tidur yang menjadi punca berbuka wuduk ialah tidur dalam keadaan yang memudahkan angin keluar. Contohnya, tidur meniarap atau tidur sambil duduk di sebelah pinggang.

5. Menyentuh Alat Kemaluan

Menyentuh kemaluan tanpa batas sama ada kemaluan sendiri mahupun kemaluan orang lain adalah sesuatu yang membatalkan wuduk. Dalam hadis riwayat Ahmad dan Ibnu Hibban, Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ مَسَّ ذَكَرَهُ فَلْيَتَوَضَّأْ

Maksudnya: “Barangsiapa yang membawa kedua tangannya ke kemaluannya tanpa ada batasan, maka hendaklah berwuduk.” (HR Abu Daud, An Nasa’i, dan Tirmidzi)

Perlu diingat, bagi wanita yang secara tidak sengaja menyentuh kemaluannya dengan penghalang seperti kain atau sebagainya, hal ini tidak membatalkan wuduknya. Di sini juga seorang wanita yang menyentuh kemaluan bayinya.

6. Menyentuh Dubur

Perkara yang membatalkan wuduk yang keenam iaitu menyentuh dubur. Menyentuh dubur adalah sama seperti kes sebelumnya, bagi sesiapa yang menyentuh dubur dengan menggunakan tapak tangan atau jari, maka wudhuknya terbatal.

Sama ada milik anda sendiri atau orang lain dan orang yang disentuh itu hidup atau mati, kanak-kanak atau orang dewasa, orang yang disentuh secara sengaja atau tidak sengaja, atau kemaluan yang disentuh telah terputus.

7. Bersentuhan dengan Seseorang yang bukan Mahram

Menyentuh seseorang yang bukan mahram tanpa halangan juga boleh membatalkan wudhuk, maklumat ini merujuk kepada firman Allah SWT dalam surah Al-Maidah ayat 6.

Itulah beberapa Perkara yang Membatalkan Wuduk seseorang yang perlu anda ketahui, agar wuduk anda tetap sah ketika anda pergi beribadat.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment