Niat Solat Tahajjud Beserta Tata Cara & Doa

Solat Tahajjud adalah solat sunat yang sangat dianjurkan bagi umat Islam. Solat ini dilakukan pada waktu malam selepas bangun tidur, walaupun tidurnya hanya sebentar. Solat Tahaajud disebut juga solat malam atau solat qiyamul lail.

Bagi anda yang mungkin tercari-cari bacaan niat solat Tahajjud, di sini kami cuba kongsikan kepada anda.

Niat Solat Tahajjud

Solat Tahajjud

Solat Tahajjud mempunyai banyak kelebihan, antara lain:

 • Pahala dilipatgandakan oleh Allah SWT.
 • Ditinggikan darjatnya oleh Allah SWT.
 • Allah SWT permudahkan rezeki anda.
 • Jauhkan dari kejahatan dan bahaya.
 • Hatinya menjadi tenang dan lapang.
 • Mudah mendapat hidayah dari Allah SWT.

Solat Tahajjud boleh dilakukan di mana-mana sahaja, sama ada di masjid, surau atau di rumah. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk melakukannya di tempat yang tenang dan selesa untuk menjadikannya lebih khusyuk.

Solat tahajjud boleh dilakukan pada bila-bila masa selepas solat isya’ hingga subuh. Walau bagaimanapun, waktu yang paling disyorkan ialah sepertiga malam terakhir.

Tata Cara Solat Tahajjud

Tata Cara Solat Tahajjud
Imej Ilustrasi: Tata Cara Solat Tahajjud

Tata cara solat Tahajjud adalah sama dengan tata cara solat pada umumnya iaitu:

 1. Baca niat solat Tahajjud.
 2. Berdiri tegak dan menghadap kiblat.
 3. Membaca takbiratul ihram.
 4. Baca doa iftitah.
 5. Baca Surah Al-Fatihah.
 6. Membaca surat atau ayat Al-Quran.
 7. Ruku’ dengan tuma’ninah.
 8. I’tidal dengan tuma’ninah.
 9. Sujudlah dengan tuma’ninah.
 10. Duduk antara dua sujud dengan tuma’ninah.
 11. Sujud kedua dengan tuma’ninah.
 12. Berdiri untuk rakaat kedua.
 13. Baca Surah Al-Fatihah.
 14. Membaca surat atau ayat Al-Quran.
 15. Ruku’ dengan tuma’ninah.
 16. I’tidal dengan tuma’ninah.
 17. Sujudlah dengan tuma’ninah.
 18. Duduk antara dua sujud dengan tuma’ninah.
 19. Sujud kedua dengan tuma’ninah.
 20. Tasyahud akhir.
 21. Salam.

Baca juga: Tatacara Solat Jamak Qashar Takdim dan Takhir

Bacaan Niat Solat Tahajjud

Di bawah adalah bacaan niat solat tahajjud:

اُصَلِّى سُنَّةً التَّهَجُّدِ رَكْعَتَيْنِ مُسْتَقْبِلَ الْقِبْلَةِ ِللهِ تَعَالَى

Ushalli sunnatat tahajjudi rak’ataini mustaqbilal qiblati lillahi ta’ala.

Maksudnya: “Aku berniat solat sunat tahajjud dua rakaat menghadap kiblat, kerana Allah Ta’ala.

Doa Solat Tahajjud

Selepas memberi salam, umat Islam digalakkan membaca doa tahajjud. Berikut adalah doa Tahajjud yang boleh dibaca:

اَللّٰهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ قَيِّمُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ مَالِكُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ نُوْرُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ، وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ الْحَقُّ وَوَعْدُكَ الْحَقُّ وَلِقَاءُكَ حَقٌّ وَقَوْلُكَ حَقٌّ وَالْجَنَّةُ حَقٌّ وَالنَّارُ حَقٌّ وَالنَّبِيُّوْنَ حَقٌّ مُحَمَّدٌ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَقٌّ وَالسَّاعَةُ حَقٌّ اَللّٰهُمَّ لَكَ اَسْلَمْتُ وَبِكَ اَمَنْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَاِلَيْكَ اَنَبْتُ وَبِكَ خَاصَمْتُ وَاِلَيْكَ حَاكَمْتُ فَاغْفِرْلِيْ مَاقَدَّمْتُ وَمَا اَخَّرْتُ وَمَا اَسْرَرْتُ وَمَا اَعْلَنْتُ وَمَا اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنِّيْ، اَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَاَنْتَ الْمُؤَخِّرُ لاَاِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ

Allahumma lakal hamdu anta qoyyumus samawati wal ardhi wa man fihinna, wa lakal hamdu anta malikus sama wati wal ardhi wa man fihinna, wa lakal hamdu anta nurus samawati wal ardhi wa man fihinna, wa lakal hamdu antal haqqu, wa wa’dukal haqqu, wa liqaa’uka haqqu, wa qaulukal haqqun, wal jannatu haqqun, wannaru haqqun, wan-nabiyyuna haqqun, wa Muhammadun shallallahu ‘alaihi wa sallam haqquw wassaa’atu haqqun.

Allahumma laka aslamtu, wa bika amantu, wa’alaika tawakkaltu, wa ilaika anabtu, wabika khashamtu, wa ilaika hakamtu, faghfirli ma qaddamtu, wa ma akhkhartu, wama asrartu, wamaa a’lantu, wama anta a’lamu bihi minni, anta; muqoddimu wa antal mu’akhkhiru la ilaha anta, wala haula wa la quwwata illa billah.

Maksudnya: “Ya Allah, bagiMu segala puji, Engkaulah yang memelihara langit dan bumi serta segala makhluk yang ada pada keduanya. Dan bagiMu segala puji, Engkaulah Raja langit dan bumi dan segala makhluk yang ada pada keduanya.

Dan bagi-Mu segala pujian, Engkaulah cahaya langit dan bumi serta segala makhluk yang ada pada keduanya.

Dan bagi-Mu segala puji, Engkaulah yang Maha Benar, janji itu benar, pertemuan dengan-Mu adalah benar, firman-Mu benar, syurga itu benar, neraka itu benar, para nabi itu benar dan Nabi Muhammad SAW itu benar dan hari kiamat itu benar.”

Demikian panduan tatacara solat Tahajjud dan bacaan niat solat Tahajjud yang boleh kami kongsikan kepada anda. Semoga bermanfaat.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment