Cara Solat Duduk Atas Kerusi

Cara solat duduk atas kerusi adalah cara solat yang dilakukan oleh orang yang tidak mampu berdiri seperti orang sakit, orang tua, atau orang yang mempunyai keterbatasan fizikal dan bagi orang yang dalam perjalanan menggunakan kenderaan seperti kereta, bas, kereta api dan kapal terbang yang mengharuskan solat sambil duduk.

Cara solat duduk atas kerusi boleh dilakukan di mana-mana sahaja, sama ada di rumah, di masjid, atau di tempat awam yang lain.

Cara Solat Duduk Atas Kerusi

Tata Cara Solat Duduk Atas Kerusi

Berikut adalah tatacara solat duduk atas kerusi yang boleh anda ikuti:

1. Membaca Niat

Niat solat sambil duduk di kerusi sama dengan niat solat secara umum. Niat dibaca secara senyap atau diucapkan dengan lembut.

2. Takbiratul Ihram

Setelah berniat, maka bertakbirlah dengan mengangkat kedua tangan setinggi telinga atau bahu, sambil mengucapkan “Allahu Akbar”.

3. Silangkan tangan anda

Selepas takbiratul ihram, kemudian letakkan kedua tangan di atas dada, dengan tangan kanan di atas tangan kiri.

4. Membaca Al-Fatihah

Selepas pegang tangan, barulah baca Surah Al-Fatihah.

5. Membaca Surat Pendek

Selepas membaca Al-Fatihah, kemudian membaca surat-surat pendek atau ayat-ayat Al-Quran yang lain.

6. Ruku

Setelah selesai membaca surat pendek tersebut, maka tunduklah dengan menundukkan badan sehingga kepala sejajar dengan punggung.

7. I’tidal

Selepas rukuk, kemudian berdiri tegak, mengangkat kedua tangan ke paras telinga atau bahu, sambil mengucapkan “Sami’Allahu Liman Hamidah”.

8. Sujud

Selepas itidal, kemudian sujud dengan menekan dahi, lutut, tapak tangan dan kedua-dua jari kaki ke lantai.

9. Duduk antara dua sujud

Selepas sujud, kemudian duduk dengan mengangkat punggung dari lantai, sambil berehat di atas kedua kaki.

10. Sujud Kedua

Setelah duduk di antara dua sujud, maka sujudlah semula dengan cara yang sama seperti sujud sebelumnya.

11. Duduk Tasyahud Akhir

Selepas sujud kedua, maka duduklah sama seperti duduk antara dua sujud, tetapi dengan tangan kanan diletakkan di atas paha kanan dan tangan kiri diletakkan di atas paha kiri.

12. Bacaan Tasyahud Akhir

Selesai duduk tasyahud akhir, barulah membaca tasyahud akhir iaitu bacaan “Attahiyyatu lillaahi washshalawatu waththayyibaat, assalaamu ‘alaika ayyuhannabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh, assalaamu ‘alainaa wa’alaa ‘ibaadillaahish shaalihiin, an ilashadu allahamalihiin, an ilashadu allahamalihiin, an ilashadu allahammadiah. “.

13. Salam

Selesai membaca tasyahud akhir, kemudian memberi salam dengan menoleh ke kanan dan kiri sambil mengucapkan “Assalamu’alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh”.

Baca juga: Solat Berjemaah: Definisi, Hukum, Keutamaan dan Tatacara

Maklumat Cara Solat Duduk Atas Kerusi

  • Bagi orang yang tidak mampu rukuk, boleh menggantikannya dengan duduk iftirasy, iaitu duduk dengan meletakkan punggung di atas lantai, kaki kanan dilipat di bawah lutut kiri, dan kaki kiri dilipat di bawah lutut kanan.
  • Bagi orang yang tidak mampu sujud, boleh menggantikannya dengan duduk tawaruk iaitu duduk dengan meletakkan punggung di atas lantai, kaki kanan dilipat di bawah lutut kiri, dan kaki kiri dilipat di bawah lutut kanan dengan tapak kaki. kaki kanan di hadapan kaki kiri. .

Petua Cara Solat Duduk Atas Kerusi

Berikut adalah beberapa petua untuk cara solat sambil duduk bagi orang sakit, orang tua, atau orang yang mempunyai keterbatasan fizikal dan di dalam kereta atau kenderaan lain saat perjalanan:

  • Sebelum solat dalam keadaan duduk, hendaklah terlebih dahulu berunding dengan ulama atau ustadz agar tata cara solat itu betul dan menepati hukum syarak.
  • Gunakan kerusi yang selesa dan stabil supaya tidak mengganggu kelancaran solat.
  • Letakkan kerusi dengan betul untuk memudahkan pergerakan solat.
  • Amalkan solat sambil duduk supaya lancar dan tanpa was-was.

Kesimpulan

Solat sambil duduk di atas kerusi adalah cara solat yang dibenarkan bagi orang yang tidak mampu berdiri. Solat sambil duduk di dalam kereta atau kenderaan lain adalah cara solat yang dibenarkan bagi orang Islam yang dalam perjalanan dan tidak dapat solat dengan betul. Tata cara solat duduk atas kerusi adalah sama dengan tatacara solat sambil duduk di atas kerusi secara umum.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment