Rukun Solat Yang Anda Perlu Tahu

Terdapat 13 rukun solat yang wajib dilaksanakan agar sah solat. Setiap rukun mempunyai asas hukum atau perintah yang menjadi asas pelaksanaannya. Inilah senarai rukun solat yang anda perlu tahu agar solat anda sah.

Rukun Solat

Rukun Solat

Dibawah adalah senarai rukun solat yang wajib anda ketahui agar solat anda sah.

1. Niat (نِيَّةٌ)

Rukun solat yang pertana adalah niat. Niat adalah sengaja mengerjakan solat. Niat mesti dilakukan dalam hati dan diluahkan dengan lisan, jika mampu.

Asas: Hadis riwayat Muslim: “Innama al-a’malu binniyyatin wa likaulli imrin maa nawaa.”

Maksudnya: “Sesungguhnya amalan itu bergantung pada niat dan setiap orang akan mendapat apa yang diniatkannya.

2. Takbiratul Ihram (تَكْبِيرَةُ الْإِحْرَامِ)

Rukun solat kedua iaitu Takbiratul ihram, ialah mengucapkan takbir ketika memulakan solat. Takbir bermaksud Allah Maha Besar.

Asas: QS Al-Baqarah ayat 116: “Qul lil-mu’minin yushoddu shuluhuma.”

Maksudnya: “Katakanlah kepada orang-orang yang beriman, “Hendaklah mereka khusyuk dalam shalatnya.”

3. Berdirilah untuk Mereka yang Mampu (قِيَامٌ لِلْقَادِرِ)

Rukun Solat yang ketiga iaitu berdiri. Berdiri adalah kedudukan yang ideal dalam solat. Walau bagaimanapun, jika anda tidak boleh berdiri, anda boleh duduk, baring, atau di dalam kenderaan.

QS An-Nisa ayat 102 berbunyi:

وَإِذَا كُنْتُمْ فِي سَفَرٍ وَخِفْتُمْ فِتْنَةً مِّنْ الْكُفَّارِ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ أَنْ تُقَصِّرُوا مِنَ الصَّلَاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَكُمْ حَفِيظًا عَلِيمًا

وَإِذَا قُنْتُمْ مَعَهُمْ فَلْيَقُمْ مِّنْكُمْ نَّصْفٌ مَّعَهُ وَيَأْخُذُوا حِذْرَهُمْ وَليُصَلُّوا الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَلا يَخَافُونَ النَّاسَ وَيَأْتِ اللَّهُ بِفَتْحٍ قَرِيبٍ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

Maksudnya: “Dan jika kamu dalam musafir dan kamu takut kepada fitnah orang-orang kafir, maka tidak ada dosa bagi kamu mengqasharkan solat. Sesungguhnya Allah bersama kamu, Maha Penjaga lagi Maha Mengetahui.

Dan jika kamu memerangi mereka, maka hendaklah sebahagian kamu berdiri (sholat) bersama kamu dan memegang senjata mereka. Dan hendaklah orang-orang yang beriman kepada Allah dan tidak takut kepada manusia. Dan Allah akan memberikan pertolongan yang dekat. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”

Ayat ini menerangkan tentang kemudahan dan ringannya solat ketika bermusafir dan menghadapi bahaya dari musuh. Dibolehkan bagi orang yang berperang mengqasarkan solatnya, walaupun jika perlu boleh solat sambil masih memegang senjata.

Baca juga: Cara Solat Duduk Atas Kerusi

4. Membaca Al-Fatihah

Rukun solat seterusnya ialah membaca Al-Fatihah. Membaca Surah Al-Fatihah pada rakaat pertama dan kedua.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Bismillahir rahmanir Rahim

Maksudnya: “Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.”

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Alhamdulillahi rabbil alamin

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.”

الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

Ar-rahmanir-rahim

Maksudnya: “Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.”

مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ

Malik Yaumid-din

Maksudnya: “Pemilik hari pembalasan.”

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

Iyyaka na’budu wa iyyaka nasta’in

Maksudnya: “Hanya kepadaMu kami menyembah dan hanya kepadaMu kami memohon pertolongan.

اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ

Ihdina shiratal-mustaqim

Maksudnya: “Tunjukilah kami jalan yang lurus.”

صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَ يْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ

Siratal-ladzina an’amta ‘alaihim ghairil-maghdubi ‘alaihim wa lad-dallin

Maksudnya: “(Iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.”

5. Ruku (ركوع)

Rukun Solat yang seterusnya iaitu rukuk. Rukuk ialah menundukkan badan dengan meletakkan tapak tangan di atas lutut.

QS Al-Hajj ayat 77 berbunyi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ ُلَعْبُدُوا

Yā ayyuhal-ladzīna āmanū rkʿū wa-sjudū wa-‘budū rabbakum wa-f’alū al-khaira la’allakum tufliḥūn

Maksudnya: “Hai orang-orang yang beriman, ruku’lah, sujudlah, dan sembahlah Tuhanmu, dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu beruntung.” (QS Al-Hajj ayat 77)

6. Itidal (عِتْدَالٌ)

Rukun Solat seterusnya iaitu Itidal berdiri tegak selepas rukuk.

Asas: “Hadis riwayat Bukhari dan Muslim: “Fa raa’a ka-annaha mustaqima.”

Maksudnya: “Jadi dia meluruskan seolah-olah dia benar-benar tegak.”

7. Sujud (سُجُودٌ)

Rukun Solat yang ketujuh iaitu sujud. Sujud bermaksud meletakkan dahi, lutut, tapak tangan dan jari kaki di atas lantai.

Dasar: QS Al-A’raf ayat 196: “Wasjuud wallahi wa-anta mukhbitun…

Maksudnya: “Dan sujudlah kepada Allah dan kamu dalam keadaan tunduk patuh…”

8. Duduk di antara Dua Sujud (جُلُوسٌ بَيْنَ السَّجْدَتَيْنِ)

Rukun Solat seterusnya ialah duduk di antara dua sujud.

Asas: Hadis riwayat Muslim: “Fa-ajlis wa-staqir wa-sjuud…

Maksudnya: “Maka duduklah dan tenangkan diri, kemudian sujud…”

Dalam koleksi Sahih Muslim, terdapat beberapa hadis yang menyebutkan perbuatan duduk di antara dua sujud (sujud) dalam solat. Berikut adalah dua yang paling relevan:

A. Daripada Jabir ibn ‘Abdullah (radiyallahu ‘anhu):

نَحْنُ جُلَسْنَا عَلَى أَفْخَاذِنَا فِي زَمَنِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Maksudnya: “Kami pernah duduk di atas tumit kami pada zaman Rasulullah (ﷺ).”

(Sahih Muslim, Buku 2, Hadis 576)

Hadis ini menunjukkan bahawa duduk di atas tumit (iftirasy) adalah amalan biasa pada zaman Rasulullah (ﷺ) untuk berehat seketika antara dua sujud.

B. Daripada Abu Hurairah (radiyallahu ‘anhu):

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَجْلِسُ بَعْدَ الرَّكْعَةِ الثَّانِيَةِ عَلَى أَطْرَافِ عَلَى أَطْرَافِ مَلَقُهُمْ غْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَعَافِنِي وَارْزُقْنِي

Maksudnya: Nabi (ﷺ) biasa duduk selepas rakaat kedua (satuan solat) di tepi kakinya dan berkata: “Ya Allah, ampunilah aku, rahmatilah aku, maafkan aku, dan berikan aku rezeki.”

(Sahih Muslim, Buku 2, Hadis 578)

Hadis ini memberikan perincian tentang postur khusus untuk duduk di antara dua sujud. Ia juga menyebutkan doa yang dianjurkan untuk dibaca pada waktu ini.

9. Tasyahud Awal (تَشَهُّدٌ أَوَّلٌ)

Tasyahud awal ialah duduk dan membaca bacaan tasyahud awal.

Asas: Hadis riwayat Muslim: “At-tahiyyatu lillahi wa-shalawatun wa-thayyibatun…

Maksudnya: “Selamat kepada Allah, rahmat dan kebaikan…”

Terdapat beberapa hadis dalam Sahih Muslim yang menyebut tentang Tasyahud Awal iaitu duduk dan bacaan lafaz khusus antara rakaat kedua (satuan solat) dan dua sujud akhir. Berikut adalah dua yang paling relevan:

A. Daripada Ibn ‘Abbas (radiyallahu ‘anhuma):

كانَ رَسولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُعَلِّمُنَا التَّشَهُّدَ: «التَّحِيَّاتُ المُبَارَكَاتِ المُبَارَكَاتِ… لَى آخِرِهِ.

Maksudnya: Rasulullah (ﷺ) pernah mengajarkan kepada kita Tasyahud: “At-tahiyyaatu mubarakatun salawatun tayyibatun lillahi…” (bermaksud “Kesejahteraan, rahmat, dan perkataan yang baik adalah milik Allah…”) sehingga ke akhirnya.

(Sahih Muslim, Buku 2, Hadis 403)

Hadis ini jelas menyatakan bahawa Nabi (ﷺ) sendiri mengajar para sahabatnya lafaz Tasyahud Awal, yang menunjukkan kepentingannya dalam solat. Di samping itu, ia menyediakan lafaz khusus Tasyahud yang digunakan secara meluas oleh umat Islam hari ini.

B. Daripada Abu Hurairah (radiyallahu ‘anhu):

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَجْلِسُ بَعْدَ الرَّكْعَةِ الثَّانِيَةِ عَلَى أَطْرَافِ عَلَى أَطْرَافِ مَلَقُهُمْ غْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَعَافِنِي وَارْزُقْنِي

Maksudnya: Nabi (ﷺ) biasa duduk selepas rakaat kedua (satuan solat) di tepi kakinya dan berkata: “Ya Allah, ampunilah aku, rahmatilah aku, maafkan aku, dan berikan aku rezeki.

(Sahih Muslim, Buku 2, Hadis 578)

Walaupun hadith ini memberi tumpuan utama kepada doa yang dianjurkan semasa duduk antara dua sujud, ia juga secara tersirat menyebut duduk itu sebagai sebahagian daripada Tasyahud Awal.

10. Tasyahud Akhir (تَشَهُّدٌ آخِرٌ)

Rukun Solat seterusnya adalah Tasyahud Akhir. Tasyahud akhir ialah duduk dan membaca bacaan tasyahud akhir.

Asas: Hadis riwayat Bukhari dan Muslim: “At-tahiyyatu lillahi wa-shalawatun wa-barakatu…

Maksudnya: “Selawat ke atas Allah, rahmat dan keberkatan…”

Beberapa hadis dalam Sahih Muslim menyebut Tasyahud Akhir, iaitu duduk terakhir dan bacaan sebelum mengakhiri solat dengan salam. Berikut adalah dua yang berkaitan:

A. Daripada Abu Hurairah (radiyallahu ‘anhu):

كانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ فِي تَشَهُّدِهِ: “التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ، وَالصَّلَمَعِ اللَّهُمْ َلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ.السَّلَامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ. إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ.”

Maksudnya: Nabi (ﷺ) pernah bersabda dalam Tasyahud: “Sejahtera, berkat, dan perkataan yang baik adalah milik Allah. Salam ke atasmu, wahai Nabi, dan rahmat dan keberkatan Allah. Salam ke atas kami dan ke atas semua hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu pesuruh Allah.

(Sahih Muslim, Buku 2, Hadis 590)

Hadis ini menyediakan lafaz inti Tasyahud Akhir, yang dibacakan oleh umat Islam sedunia. Ia menekankan memuji Allah, berselawat ke atas Nabi (ﷺ), dan mencari kedamaian untuk diri sendiri dan orang beriman yang soleh.

B. Daripada Abdullah ibn Mas’ud (radiyallahu ‘anhu):

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَسْجُدُ سَجْدَتَيْنِ خِفْيَفَتَيْنِ بَيْنَ الرَّكْعَتَمِينَ َّى يُسْتَوِى عَلَيْهِ عِظَامُهُ، ثُمَّ يَركَعُ مِثْلَ ذَلِكَ، ثُمَّ يَرْفَعُ رَأْسَهُ وَيَمِ يَركَعُ مِثْلَ ذَلِكَ، ثُمَّ يَرْفَعُ رَأْسَهُ وَيَمِمْعَغُمْ جُدُ سَجْدَتَيْنِ خِفْيَفَتَيْنِ، ثُمَّ يَرْفَعُ رَأْسَهُ وَيَقُولُ: «التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ… » إلى آخره، ثُمَّ يَقُولُ: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَيْتَ صَلَيْتَ ى آلِ إِبْرَاهِيمَ، وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَإِلَمَى إِلَى آلَ ْرَاهِيمَ، إِنَّكَ حَمِيدٌ مجيدٌ».

Maksudnya: Nabi (ﷺ) biasa melakukan dua sujud ringan di antara dua rakaat, dan berdiri lama sehingga tulangnya menetap, kemudian rukuk seperti itu, kemudian mengangkat kepalanya dan duduk seperti itu, kemudian lakukan dua sujud ringan, kemudian angkat kepalanya dan ucapkan:

“Selamat sejahtera, berkat, dan perkataan yang baik adalah untuk Allah…” hingga akhir, kemudian ucapkan: “Ya Allah, selawatilah Muhammad dan kepada keluarga Muhammad, sebagai Engkau telah memberkati Ibrahim dan keluarga Ibrahim, dan berkatilah Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana Engkau telah melimpahkan rahmat kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim, sesungguhnya Engkau Maha Terpuji.

11. Membaca Selawat Nabi (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ)

Rukun Solat seterusnya iaitu membaca Selawat Nabi. Membaca selawat nabi ialah membaca selawat kepada Nabi Muhammad SAW di akhir tasyahud.

QS Al-Ahzab ayat 56 berbunyi:

إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائِكَتُهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَ يُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَ يُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا صَلُّوا صَلُّوا عَلَيْسِ عَلَوَا عَلَيْسِلَ ً

Maksudnya:Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas Nabi Muhammad. Hai orang-orang yang beriman, ucapkanlah salam penghormatan kepadanya dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.

Ayat ini menjelaskan bahawa Allah SWT dan para malaikat-Nya sentiasa berselawat kepada Nabi Muhammad SAW. Ini menunjukkan kemuliaan dan kecintaan Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW.

Selain itu, ayat ini juga memerintahkan orang beriman berselawat dan berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Perintah ini mengandungi makna penting, iaitu:

  • Mengenang dan mengenang jasa besar Nabi Muhammad SAW dalam menyampaikan risalah Islam.
  • Mengharapkan syafaat (pertolongan) Nabi Muhammad SAW di akhirat kelak.
  • Memupuk rasa cinta dan taat setia kepada Nabi Muhammad SAW.

Oleh karena itu umat Islam dianjurkan untuk sering berselawat dan mengucapkan salam kepada Nabi Muhammad SAW, baik dalam solat mahupun di luar solat.

12. Salam (سَلَامٌ)

Salam ialah mengucapkan salam ke kanan dan ke kiri.

QS An-Nisa ayat 87 berbunyi:

إِنَّ اللَّهَ هُوَ رَبُّكُمْ حَقًّا وَدِينُكُمْ حَقًّا فَأَنَّى ت ُصْرَفُونَ

Inna Allāha huwa rabbukum ḥaqqan wa-dīnikum ḥaqqan fa-annā tuṣrafūna

Maksudnya:Sesungguhnya Allah, Dialah Tuhan kamu yang sebenar dan agama kamu yang benar. Jadi mengapa anda berpaling?

Ayat ini menegaskan bahawa Allah SWT adalah Tuhan yang benar dan Islam adalah agama yang benar. Oleh itu, tidak ada sebab untuk manusia berpaling daripada kebenaran ini.

13. Rukun Solat – Tertib

Tertib ialah melaksanakan rukun solat secara berurutan.

Jika salah satu rukun solat diabaikan atau tidak dilakukan dengan sempurna, maka solat itu tidak sah.

Itulah penerangan lengkap tentang Rukun Solat yang boleh kami kongsikan untuk anda. Semoga bermanfaat!

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment