Cara Solat Hajat: Niat, Tatacara dan Doa

Solat hajat merupakan salah satu ibadah sunat yang boleh dilakukan oleh umat Islam. Solat ini dilakukan untuk memohon sesuatu kepada Allah SWT sama ada dalam bentuk hajat duniawi mahupun rohani.

Solat hajat, sebagai bentuk doa kepada Allah SWT, merupakan satu usaha kerohanian yang popular di kalangan umat Islam. Tidak hairanlah ramai yang ingin tahu cara melaksanakannya dengan baik dan khusyuk.

Cara Solat Hajat

Solat Hajat

Solat dilakukan dengan dua rakaat atau lebih. Pada rakaat pertama, selepas membaca Al-Fatihah, dianjurkan membaca Surah Al-Kafirun. Pada rakaat kedua, selepas membaca Al-Fatihah, dianjurkan membaca Surah Al-Ikhlas.

Solat hajat boleh dilakukan di mana-mana sahaja, sama ada di masjid, surau atau di rumah. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk melakukannya di tempat yang suci dan tenang.

Solat hajat boleh dilakukan pada bila-bila masa, baik pada waktu siang mahupun malam. Namun, waktu yang paling mujarab untuk menunaikan solat ialah pada tengah malam.

Dalil Sholat Hajat

Solat hajat merupakan salah satu solat sunat yang mempunyai dalil dalam Al-Quran dan As-Sunnah.

Dalil dalam Al-Quran

Dalil solat Hajat dalam Al-Quran terdapat dalam Surah Ghafir ayat 60.

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

Maksudnya: Dan Tuhanmu berfirman, “Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan doamu.

Ayat ini menunjukkan bahawa Allah SWT memerintahkan hamba-Nya untuk berdoa kepada-Nya, dan Allah SWT akan mengabulkan doa-doa tersebut. Solat hajat adalah satu bentuk solat yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW.

Dalil dalam As-Sunnah

Dalil solat dalam As-Sunnah terdapat dalam hadis berikut:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ كَانَ لَهُ حَاجَةٌ إِلَى اللَّهِ أَوْ إِلَى أَحَدٍ مِنْ بَنِي آدَمَ فَلْيَتَوَضَّأْ وَلْيُصَلِّ رَكْعَتَيْنِ وَلْيُثْنِ عَلَى اللَّهِ وَلْيُصَلِّ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ لِيَقُلْ: لاَ إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ، أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلَامَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ، لاَ تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلَّا غَفَرْتَهُ وَلَا هَمًّا إِلَّا فَرَّجْتَهُ وَلَا حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلَّا قَضَيْتَهَا، ثُمَّ يَسْأَلُ مَا شَاءَ

Maksudnya: Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, dia berkata, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, ‘Barangsiapa yang berhajat kepada Allah atau kepada seseorang dari manusia, maka hendaklah dia berwudhu dan shalat dua rakaat, kemudian. memuji Allah dan berselawat ke atas Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Kemudian, dia berkata, ‘Laa ilaaha illallahul haliimul kariim, subhaanallahi rabbil ‘arsyil ‘adhiim. As’aluka mujibati rahmatika wa ‘azaaima maghfiratika wal ghaniimata min kulli birrin wassalaamata min kulli ismin. Laa tadzar lii dzanban illaa ghafartahu wa laa hamman illaa farrajtahuu wa laa haajatan hiya laka ridhaa illaa qadhaitahaa.’ Kemudian, dia boleh meminta apa sahaja yang dia kehendaki.

Baca juga: Niat Solat Tahajjud Beserta Tata Cara & Doa

Tatacara Solat Hajat

Berikut adalah tatacara solat hajat:

1. Niat

Niat solat hajat dilaksanakan dalam hati serentak dengan takbiratul ihram. Berikut adalah lafadz niat solat hajat:

أُصَلِّى سُنَّةَ الْحَاجَةِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Aku berniat solat sunat dua rakaat, kerana Allah Ta’ala.”

2. Takbiratul Ihram dan Membaca Doa Iftitah

Selepas berniat, barulah bertakbiratul ihram, diikuti dengan membaca doa iftitah.

Berikut adalah bunyi doa iftitah:

اَللهُ اَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلّهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَاَصِيْلًا. اِنِّى وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِيْ فَطَرَالسَّمَاوَاتِ وَالْاَرْضَ حَنِيْفًا مُسْلِمًا وَمَا اَنَا مِنَ الْمُشْرِكِيْنَ. اِنَّ صَلَاتِيْ وَنُسُكِيْ وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِيْ لِلّهِ رَبِّ الْعَا لَمِيْنَ. لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَبِذَلِكَ اُمِرْتُ وَاَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْ

Allaahu Akbaru kabiiraw-walhamdu lillaahi katsiiran, wa subhaanallaahi bukrataw-wa’ashiila. Innii wajjahtu wajhiya lilladzii fatharas-samaawaati wal ardha haniifam-muslimaw-wamaa anaa minal musyrikiina. Inna shalaatii wa nusukii wa mahyaaya wa mamaatii lillaahi Rabbil ‘aalamiina. Laa syariikalahu wa bidzaalika umirtu wa anaa minal muslimiina.

3. Membaca Al-Fatihah

Setelah membaca doa iftitah, kemudian membaca surat Al-Fatihah.

4. Membaca Surah Al-Kafirun atau Al-Ikhlas

Setelah membaca Al-Fatihah, maka bacalah surah Al-Kafirun atau Al-Ikhlas.

Surah Al-Kafirun:

قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ

Qul yā ayyuhal-kāfirụn

Maksudnya: “Katakanlah (Muhammad), “Wahai orang-orang kafir!

لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ

Lā a’budu mā ta’budụn

Maksudnya: “Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah“.

وَلَا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ

Wa lā antum ‘ābidụna mā a’bud

Maksudnya: “dan kamu bukan penyembah apa yang aku sembah

وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْ

Wa lā ana ‘ābidum mā ‘abattum

Maksudnya: “dan aku tidak pernah menyembah apa yang kamu sembah

وَلَا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ

Wa lā antum ‘ābidụna mā a’bud

Maksudnya: “dan kamu sekali-kali tidak (pula) menjadi penyembah apa yang aku sembah.

لَكُمْ دِيْنُكُمْ وَلِيَ دِيْنِ

Lakum dīnukum wa liya dīn

Maksudnya: “Bagi kamu agama kamu, dan untukku agamaku.”

5. Ruku’, Sujud, Duduk Antara Dua Sujud, dan Berdiri

Kemudian, teruskan dengan rukuk, sujud, duduk antara dua sujud, dan berdiri untuk rakaat kedua.

6. Membaca Al-Fatihah

Pada rakaat kedua, selepas membaca Al-Fatihah, kemudian membaca Surah Al-Ikhlas.

Surah Al-Ikhlas:

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ

Qul Hu Allāhu Aḥad.

Maksudnya: Katakanlah, “Dialah Allah Yang Maha Perkasa.”

اللَّهُ الصَّمَدُ

Allāhuṣṣamad.

Maksudnya: “Allah adalah tempat meminta segala-galanya.”

لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ

Lam Yalid Wa Lam Yulad.

Maksudnya: “Dia tidak beranak dan tidak pula diperanakkan.

وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

Wa Lam Yakun Lahu Kafu’an Aḥad.

Maksudnya: “Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia.

7. Membaca Tasyahud Akhir

Selepas membaca Surah Al-Ikhlas, kemudian membaca tasyahud akhir.

8. Selawat Nabi

Selesai membaca tasyahud akhir, kemudian membaca selawat Nabi.

9. Salam

Selepas membaca selawat Nabi, kemudian ucapkan salam.

Doa Selepas Solat Hajat

Berikut adalah doa selepas solat yang diajarkan oleh Rasulullah SAW:

اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ مُوْجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيْمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلَامَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ لَا تَدَعْ لِيْ ذَنْبًا إِلَّا غَفَرْتَهُ وَلَا هَمًّا إِلَّا فَرَّجْتَهُ وَلَا حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلَّا قَضَيْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu, perkara-perkara yang mendatangkan rahmat-Mu, ketetapan ampunan-Mu, manfaat setiap kebaikan, dan keselamatan dari setiap dosa. Janganlah Engkau tinggalkan bagiku dosa melainkan Engkau mengampuninya, dan jangan tinggalkan bagiku suatu kesedihan melainkan Engkau meringankannya, dan janganlah Engkau tinggalkan untukku suatu keperluan yang Engkau redhai melainkan Engkau memenuhinya, wahai Yang Maha Pemurah di antara para penyayang.”

Selain daripada doa di atas, kita juga boleh membaca doa-doa lain yang sesuai dengan kehendak kita. Namun, perlu diingat bahawa doa yang kita panjatkan mestilah ikhlas dan disertai dengan usaha.

Berikut doa lainnya:

Dalam Kitab Ta’Jul Jamil Lil Ushul dijelaskan bahawa setelah menunaikan solat hajat, disarankan untuk melanjutkan dengan membaca doa solat hajat. Doa ini bermula dengan membaca istighfar sebanyak 100 kali atau sekurang-kurangnya 33 kali, diikuti dengan berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW dalam jumlah yang sama.

أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْه

Maksudnya: “Aku memohon ampun kepada Allah Yang Maha Besar, tiada Tuhan selain Dia, Yang Maha Perkasa lagi Maha Perkasa, dan aku bertaubat kepada-Mu.”

Kemudian, membaca doa sebagaimana yang diriwayatkan oleh At-Tirmidzi dan Ibnu Abu Aufa dengan lafaz yang berikut:

Laa ilaaha illalloohul haliimul kariim. Subhaanallohi robbil ‘arsyil ‘azhiim. Alhamdulillaahi robbil ‘aalamiin. As aluka muujibaari rohmatika wa ‘aazaaima maghfirotika wal ghoniimata min kulli birri wassalaamata min kulli itsmin laa tada’ lii dzamban illa ghofartah walaa hamman illaa farojtah walaa haajatan hiya laka ridhon illa qodhoitah yaa arhamar roohimiin.

Maksudnya: “Tiada Tuhan selain Allah, Yang Maha Lembut lagi Maha Pengampun. Maha Suci Allah, Tuhan yang mempunyai Arasy yang Maha Mulia. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Dari Engkaulah aku memohon sesuatu. yang memerlukan rahmat-Mu, dan sesuatu yang mendatangkan keampunan-Mu dan mendapat keuntungan dari setiap dosa.

Jangan biarkan dosa itu menjauh dariku, tetapi Engkau mengampuninya dan tidak ada keperluan, tetapi Engkau berikan aku jalan keluar, dan tidak ada keinginan untuk itu. mendapat nikmat di sisi-Mu, tetapi Engkau mengabulkannya. Ya Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Pada masa yang sama, dalam Kitab Jami’ al-Tirmidzi, terdapat hadis dari Abu Hurairah RA yang menyatakan bahawa apabila Nabi SAW merasa risau dalam sesuatu masalah, Baginda menengadah ke langit dan mendoakan dengan penuh tulus, Nabi SAW mengucapkan:

يَاحَيُّ يَا قَيُّومُ

Ya Hayy ya Qayyum

Maksudnya: “Wahai Yang Maha Perkasa lagi Maha Perkasa.

Masih dalam kitab yang serupa, Anas bin Malik RA turut meriwayatkan bahawa apabila Nabi SAW menghadapi kebimbangan, Baginda mengucapkan:

يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ

Ya hayyu ya qoyyum bi rahmatika astaghiits

Maksudnya: “Wahai Yang Maha Perkasa, wahai Yang Maha Perkasa, dengan rahmatMu aku memohon pertolongan.”

Waktu Musajab untuk Solat Hajat

Waktu mustajab solat hajat adalah waktu yang paling tepat untuk menunaikan solat hajat agar doa yang dipanjatkan dimakbulkan oleh Allah SWT. Waktu-waktu mustajab untuk solat hajat ialah:

  • Tengah malam: Iaitu antara jam 01.00 dan sebelum subuh.
  • Pada hari Jumaat: Terutamanya antara Asar dan Maghrib.
  • Hari Arafah: Iaitu hari kesembilan dalam bulan Dzulhijjah.
  • Jumaat pertama dalam bulan Rejab.

Selain waktu-waktu tersebut, solat solat juga boleh dilakukan pada bila-bila masa, baik siang mahupun malam. Namun, waktu-waktu ini dianggap lebih mujarab kerana pada waktu-waktu ini mood dan fikiran lebih tenang agar seseorang itu lebih khusyuk dalam solat.

Berikut adalah beberapa petua untuk meningkatkan khusyuk dalam solat:

  • Berwuduk.
  • Pilih tempat yang tenang dan sunyi.
  • Menghadirkan hati dan fikiran dalam setiap gerakan solat dan bacaan.
  • Fokuskan fikiran anda pada hasrat yang ingin anda tunaikan.
  • Bersungguh-sungguh dalam berdoa.

Keutamaan Solat Hajat

Solat hajat selain sebagai sarana memohon pertolongan kepada Allah SWT dalam pelbagai tujuan, juga mempunyai banyak kelebihan yang memalukan untuk dilewatkan. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

1. Mendekatkan Diri Kepada Allah SWT

Solat pada hakekatnya merupakan bentuk usaha rohani dan pengabdian kepada Allah SWT. Dengan menundukkan kepala dengan tulus dan berserah dalam doa, kita menunjukkan cinta dan ketundukan kepada Pencipta. Ini menguatkan hubungan rohani kita dengan Tuhan dan meningkatkan perasaan tenang dan damai.

2. Pintu Kemudahan Dibuka

Melalui doa, kita memohon petunjuk dan kemudahan dalam menjalani kehidupan. Dengan keimanan dan keimanan yang kuat, Allah SWT dapat memberikan jalan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi. Walaupun hajat duniawi belum ditunaikan, Allah boleh menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik atau menangguhkan kewujudannya kerana hikmah tertentu.

3. Elakkan Bahaya dan Ujian

Dalam doa juga kita minta dihindari pelbagai bahaya dan dugaan dalam hidup. Dengan bertawakal kepada Allah, kita berserah dan menerima apa sahaja takdir yang diberikan. Kepercayaan dan penyerahan ini dapat meminimumkan perasaan bimbang dan tertekan, agar hidup menjadi lebih tenang dan penuh kesyukuran.

4. Memupuk Rasa Ikhlas dan Tawakal

Melalui doa, kita belajar untuk ikhlas dan bertawakkal. Kita terima apa sahaja keputusan akhir dari hajat yang kita sampaikan, kerana segala keputusan di tangan Allah SWT. Dan kita bertawakkal, berserah bulat-bulat kepada Allah, yakin segala yang berlaku adalah atas kehendak dan ketentuanNya yang Maha Adil.

5. Tingkatkan Pahala dan Perbuatan Baik

Setiap ibadah yang dilakukan dengan ikhlas akan mendapat ganjaran pahala dari Allah SWT. Solat hajat, sebagai satu ibadah, tentunya tidak berbeza. Pahala bukan sahaja diperolehi dari doa, tetapi juga dari kesabaran dan keikhlasan dalam menunggu balasan doa yang dipanjatkan.

6. Rehatkan Hati dan Fikiran Anda

Suasana khusyuk dan tenang semasa solat boleh memberi kesan positif kepada perasaan. Fokus pada ibadah dan solat boleh mengalihkan fikiran negatif dan membantu mengatasi kebimbangan dan kebimbangan. Solat hajat menjadi tempat mencari semula ketenangan dan ketenteraman batin.

7. Mengukuhkan Iman dan Keyakinan

Dengan berkali-kali meminta dan berserah kepada Allah melalui doa, iman dan kepercayaan kita kepada-Nya akan menjadi lebih kuat. Kita belajar untuk bersabar dan yakin bahawa Allah SWT mengetahui dan mendengar setiap doa yang dilafazkan. Ini menambahkan ketaatan dan kesyukuran atas segala nikmat yang diberikan.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment