Doa Berpakaian: Memohon Keberkatan dan Perlindungan daripada Allah

Pakaian bukan sahaja berfungsi sebagai penutup aurat, malah mencerminkan identiti dan personaliti seseorang. Dalam Islam ada adab dan doa berpakaian yang dianjurkan ketika memakai pakaian.

Ini menunjukkan bahawa setiap aktiviti dalam kehidupan seorang muslim termasuk pakaian hendaklah berlandaskan nilai kerohanian dan ketaatan kepada Allah SWT.

Doa Berpakaian

Asas Sah Doa Ketika Memakai Pakaian

Doa ketika memakai pakaian adalah berdasarkan beberapa hadits Nabi Muhammad SAW, antara lain:

 • Hadis daripada Abu Hurairah RA: “Rasulullah SAW. apabila memakai pakaian, baginda memulakan dari sebelah kanan, lalu baginda membaca doa: ‘Alhamdulillahilladzi kasaani haadza al-tsauuba wa ja’alani min Ahlihi wa syukran lillahi’ alaa ni ‘kematian.'” (HR. Muslim)
 • Hadis dari Ibnu Umar RA: “Rasulullah SAW. Ketika memakai serban, beliau membaca doa: ‘Alhamdulillahilladzi kasaani ma uwarii bihi ‘auratii wa atajammalu bihi fi survivei.'” (HR. Tirmidzi)

Doa Berpakaian dan Maksudnya

Berikut adalah doa ketika memakai pakaian dan maknanya:

1. Doa untuk Pakaian Baru:

اللَّهُمَّ لكَ الحَمْدُ أَنْتَ كَسَوْتَنِيهِ أَسْأَلُكَ خَيْرَهُ وَخَيْرَ مَا هُوَ لَهُ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهِ وَشَرِّ مَا هُوَ لَهُ

Maksudnya: “Ya Allah, segala puji bagiMu, Engkaulah yang memberiku pakaian ini. Aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan yang ada padanya, dan aku berlindung kepadaMu dari keburukan dan keburukan yang ada padanya.”

2. Doa untuk Pakaian Lama:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِ هَذَا الثَّوْبِ وَخَيْرِ مَا هُوَ لَهُ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهِ وَشَرِّ مَا هُوَ لَهُ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu kebaikan pakaian ini dan kebaikan yang ada padanya, dan aku berlindung kepadaMu daripada keburukan dan keburukan yang ada padanya.”

Etika Berpakaian yang Perlu Diperhatikan

Berikut adalah senarai etika berpakaian yang perlu diperhatikan:

 • Menutup aurat mengikut syariat Islam.
 • Pilih pakaian yang bersih, kemas dan tidak keterlaluan.
 • Elakkan pakaian yang menyerupai jantina yang berlainan.
 • Elakkan pakaian yang diperbuat daripada bahan haram.
 • Jangan memakai pakaian yang menggambarkan atau menyebut sesuatu yang haram.
 • Mula memakai pakaian dari sebelah kanan.
 • Baca doa sambil memakai pakaian.

Baca juga:

Faedah Membaca Doa Berpakaian

Di bawah adalah senarai beberapa faedah membaca doa berpakaian:

 • Memohon keberkatan dan perlindungan daripada Allah SWT.
 • Peliharalah diri anda daripada dosa dan maksiat.
 • Memperbanyakkan kesyukuran kepada Allah SWT.
 • Meningkatkan rasa cinta dan taat kepada Allah SWT.

Membaca doa berpakaian adalah salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW. yang mempunyai banyak faedah.

Oleh itu, marilah kita membiasakan diri membaca doa ketika memakai pakaian agar kehidupan kita sentiasa disertai rahmat dan perlindungan daripada Allah SWT.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment