Doa Selepas Makan: Mensyukuri Nikmat Ilahi dengan Adab Yang Sempurna

Di antara nikmat Allah SWT yang tidak terhitung jumlahnya, nikmat makan adalah salah satu yang patut disyukuri. Makan makanan yang lazat bersama orang tersayang adalah saat istimewa yang tidak boleh diganti.

Kesempurnaan saat ini tidak terlepas dari amalan doa selepas makan, ungkapan rasa syukur atas kurniaan Allah SWT yang melimpah ruah.

Doa Selepas Makan

Asas Hukum Doa Selepas Makan

Membaca doa selepas makan adalah anjuran agama Islam yang mempunyai asas hukum yang kukuh. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang makan makanan, kemudian dia membaca doa, “Alhamdulillahilladzi ath’amanaa hadzaa tha’aama wa razaqanaa iyyahu min ghairi haulin minnî wa laa quwwatin,” maka dosanya yang telah lalu akan diampuni.” (HR. Tirmidzi).

Hadis ini menunjukkan bahawa membaca do”a selepas makan bukan sahaja mendatangkan pahala, malah berpotensi untuk menghapuskan dosa-dosa yang telah lalu. Ini merupakan motivasi yang kuat kepada umat Islam untuk sentiasa mengamalkan do”a selepas makan.

Doa Selepas Makan dan Maknanya

Terdapat beberapa versi doa selepas makan yang diriwayatkan dalam pelbagai hadis sahih. Berikut adalah dua versi popular doa dan maknanya:

Versi Pertama:

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَأَغْنَانَا وَأَفْقَرَنَا وَأَظْهَرَنَا وَأَخْفَانَا وَأَحْيَانَا وَأَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah yang memberi makan dan minum kepada kami, yang memberi kami kekayaan dan kemiskinan, yang memperlihatkan kepada kami dan menyembunyikan kami, yang menghidupkan kami dan mematikan kami, dan kepada-Nya kami akan dibangkitkan”.

Versi Kedua:

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَكَفَانَا وَعَافَانَا وَفَضَّلَنَا عَلَى كَثِيرٍ مِّنْ عِبَادِهِ الْمُفْلِسِينَ

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah yang telah memberi makan dan minum kepada kami, yang memberi kami rezeki dan menyihatkan kami, dan yang telah melimpahkan kurnia-Nya kepada kami berbanding kebanyakan hamba-Nya yang fakir dan miskin.”

Adab Doa Selepas Makan yang Perlu Anda Perhatikan

Membaca doa selepas makan bukan sahaja membaca ayat, tetapi juga memperhatikan adab-adab yang menyertainya. Berikut adalah beberapa etika yang perlu diberi perhatian:

 • Duduk diam-diam: Selepas selesai makan, duduk diam sebentar sebelum membaca doa.
 • Menghadap Kiblat: Sebaik-baiknya menghadap kiblat ketika membaca doa.
 • Basuh tangan: Pastikan tangan bersih sebelum membaca doa.
 • Baca doa dengan khusyuk: Baca doa dengan senyap dan jelas, dan fahami maksudnya.
 • Mengangkat kedua tangan: Mengangkat kedua tangan ketika berdoa adalah sunnah yang dianjurkan.
 • Berdoa untuk orang lain: Selepas membaca doa untuk diri sendiri, doakan juga untuk orang lain, seperti keluarga dan sahabat.

Baca juga: Doa Sebelum Makan: Menzahirkan Syukur dan Menyambut Nikmat

Faedah Membaca Doa Selepas Makan

Membaca doa selepas makan bukan sekadar ritual, tetapi membawa banyak faedah kepada kehidupan. Berikut adalah beberapa faedah:

 • Bersyukur dengan nikmat Allah: Doa selepas makan adalah satu bentuk kesyukuran atas nikmat makanan yang Allah berikan.
 • Mendapat pahala: Membaca do”a selepas makan dijanjikan pahala oleh Allah SWT.
 • Mendapat keampunan dosa: Do”a selepas makan berpotensi menghapuskan dosa-dosa yang lalu.
 • Mendapat keberkatan: Do”a selepas makan boleh membawa keberkatan dalam hidup.
 • Memperbanyakkan ketaatan kepada Allah: Mengamalkan do”a selepas makan adalah satu bentuk ketaatan kepada Allah SWT.

Membaca doa selepas makan adalah amalan mudah yang penuh makna dan manfaat. Oleh itu, marilah kita membiasakan diri membaca do”a selepas makan dengan penuh adab dan khusyuk

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment