Doa Keluar Masjid: Meminta Hadiah dan Pahala Berlipat Kali Ganda

Masjid sebagai rumah Allah SWT adalah tempat suci yang penuh dengan keberkatan. Setiap orang Islam digalakkan memasukinya dengan penuh adab dan hormat, termasuk berdoa khusus. Ini juga berlaku apabila meninggalkan masjid.

Membaca doa keluar masjid bukan sahaja menjadi kebiasaan, tetapi mempunyai asas hukum dan mengandungi makna yang mendalam.

Doa Keluar Masjid

Asas Sah Doa Keluar Masjid

Anjuran membaca doa keluar masjid adalah berdasarkan beberapa hadis Nabi Muhammad SAW antaranya:

 • Hadis Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi:

“Jika salah seorang daripada kamu masuk ke dalam masjid, maka ucapkanlah salam kepada Nabi SAW, kemudian berdoalah, ‘Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu rahmatMu.’ Apabila kamu keluar, berdoalah, ‘Ya Allah, sesungguhnya aku memohon karunia-Mu’.”

 • Hadis Riwayat Muslim:

“Sesiapa yang keluar dari masjid selepas solat, kemudian dia berdoa, ‘Ya Allah, aku memohon kepada-Mu rahmat dan keredhaan-Mu,’ maka Allah akan membuka baginya lapan pintu syurga, dan dia boleh masuk dari mana-mana pintu yang dia kehendaki. .”

Baca juga: Doa Masuk Masjid Bersama-sama Terjemahan

Doa Keluar Masjid dan Maknanya

Selepas menunaikan ibadat di masjid juga disunatkan membaca doa ketika keluar dari masjid. Semak versi pendek dan panjang doa keluar masjid di bawah.

Doa Keluar Masjid Versi Panjang

أعُوْذُ بِاللهِ العَظِيْمِ وَبِوَجْهِهِ الْكَرِيْمِ وَسُلْطَانِهِ الْقَدِيْمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. بِسْمِ اللهِ وَالْحَمْدُ لِلهِ. أَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ. اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ذُنُوْبِي وَافْتَحْ لِي أَبْوَابَ فَضْلِكَ

A’ûdzu billâhil ‘azhîm wa biwajhihil karîm wa sulthânihil qadîm minas syaithânir rajîm. Bismillâhi wal hamdulillâh. Allâhumma shalli wa sallim ‘alâ sayyidinâ muhammadin wa ‘alâ âli sayyidinâ muhammadin. Allâhummaghfirlî dzunûbî waftahlî abwâba fadhlik.

Maksudnya: “Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Besar, kepada Dzat-Nya Yang Maha Mulia, dan kepada kerajaan-Nya Yang Sedia dari setan yang terlontar. Dengan nama Allah dan segala puji bagi Allah. Hai Tuhanku, berilah shalawat dan sejahtera atas Sayyidina Muhammad dan atas keluarga Sayyidina Muhammad. Hai Tuhanku, ampuni untukku segala dosaku. Bukakan lah bagiku segala pintu kemurahan-Mu.

Doa Keluar Masjid Versi Pendek

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ

Allaahumma innii as’aluka min fadhlik

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon ampun kepada-Mu.” (HR. Muslim).

Etika Keluar Masjid Yang Perlu Anda Perhatikan

Selain membaca doa, berikut adab-adab keluar masjid yang perlu anda perhatikan:

 • Gunakan kaki kiri dahulu.
 • Tundukkan kepala dan ucapkan salam kepada Nabi Muhammad SAW.
 • Doakan kebaikan untuk orang yang masih berada di masjid.
 • Jangan berlama-lama di hadapan pintu masjid.
 • Kekalkan ketenangan dan kesopanan.

Hikmah dan Faedah Membaca Doa Keuar Masjid

Membaca doa keluar masjid mengandungi beberapa pengajaran dan faedah, antaranya:

 • Memohon rahmat dan ganjaran daripada Allah SWT.
 • Bersyukur kepada Allah SWT kerana diberi peluang untuk beribadat di masjid.
 • Minta perlindungan daripada segala kejahatan dan maksiat.
 • Meningkatkan perasaan cinta dan taat kepada Allah SWT.

Kesimpulan

Membaca doa keluar masjid adalah amalan sunat yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW. Doa ini mengandungi makna dan manfaat yang luar biasa bagi umat Islam yang mengamalkannya.

Oleh itu, marilah sama-sama kita membiasakan membaca doa keluar masjid dengan penuh adab dan ikhlas, agar kita mendapat anugerah dan pahala yang melimpah ruah daripada Allah SWT.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment