Doa Ketika Angin Kencang: Memohon Perlindungan Ditengah Kekuatan Alam

Di Malaysia, angin kencang bukanlah fenomena yang tidak diketahui. Lebih-lebih lagi pada musim hujan, angin kencang boleh melanda pelbagai kawasan sehingga menimbulkan kebimbangan dan juga kerosakan.

Pada saat-saat seperti ini, doa menjadi sumber sokongan dan permohonan perlindungan daripada Allah SWT.

Doa Ketika Angin Kencang

Hukum Asas Doa Ketika Angin Kencang

Mendoakan keselamatan ketika menghadapi situasi alam yang bermusuhan termasuk angin kencang mempunyai asas perundangan yang kukuh dalam Islam. Berikut adalah beberapa asas:

 • Al-Qur’an: Allah SWT berfirman dalam QS. Al-Israa’ ayat 11:

“Dan jika Kami hendak menimpakan azab ke atas sesuatu negeri, Kami perintahkan kepada orang-orang yang berkuasa di negeri itu untuk melakukan kerosakan, kemudian jika mereka melakukan kerosakan di negeri itu, maka Kami akan timpakan azab Kami ke atas negeri itu.”

Ayat ini menunjukkan bahawa bencana alam seperti angin kencang boleh berlaku akibat perbuatan manusia. Oleh itu, solat adalah usaha memohon keampunan dan perlindungan daripada Allah SWT.

 • Hadis Nabi SAW: Dari Ibnu Abbas RA, Rasulullah SAW bersabda:

“Jika kamu melihat angin kencang, hujan lebat dan kilat, maka ingatlah akan azab Allah, kerana sesungguhnya itu adalah tanda-tanda kekuasaan-Nya.” (HR. Tirmidzi)

Hadis ini menunjukkan bahawa fenomena alam seperti angin kencang adalah tanda-tanda kekuasaan Allah SWT. Solat adalah salah satu cara untuk menunjukkan rasa takut dan memohon perlindungan daripada Allah SWT.

Doa Ketika Angin Kencang

Berikut adalah doa yang boleh dibaca ketika angin kencang berlaku:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَهَا وَخَيْرَ مَا فِيهَا وَخَيْرَ مَا أُرْسِلَتْ بِهِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا فِيهَا وَشَرِّ مَا أُرْسِلَتْ بِهِ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu kebaikan angin ini, kebaikan apa yang ada padanya, dan kebaikan apa yang dibawa bersamanya. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan angin ini, keburukan angin ini, dan keburukan angin ini yang dihantar bersamanya.

Doa yang panjang:

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ خَيْرَهَا وَخَيْرَ مَا فِيْهَا وَخَيْرَ مَا أُرْسِلَتْ بِهِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا فِيْهَا وَشَرِّ مَا أُرْسِلَتْ بِهِ، اَللَّهُمَّ اجْعَلْهَا رَحْمَةً وَلَا تَجْعَلْهَا عَذَابًا، اَللَّهُمَّ اجْعَلْهَا رِيَاحًا وَلَا تَجْعَلْهَا ضَرُوْرَةً.

Allâhumma innî as’aluka khairahâ wa khairamâ fîhâ wa khairamâ ursilat bih, wa a’ûdzubika min syarrihâ wa syarrimâ fîhâ wa syarrimâ ursilat bih. Allâhummaj’alhâ rahmatan wa lâ taj’alhâ ‘adzâban. Allâhummaj’alhâ riyâhan wa lâ taj’alhâ dharûratan.

Maksudnya: “Ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon kepadaMu kebaikan angin ini, kebaikan apa yang ada di dalamnya, dan kebaikan apa yang dihantar melaluinya. Aku berlindung kepadaMu daripada kejahatan angin ini. , keburukan apa yang ada di dalamnya, dan keburukan apa yang diutus melaluinya.Ya Tuhanku, jadikanlah ini angin rahmat dan jangan jadikan ini angin azab. Ya Tuhanku, jadikanlah ini angin. manfaat dan janganlah kamu jadikan ini angin kemudaratan.

Selain daripada doa di atas, terdapat juga doa-doa lain yang boleh diamalkan ketika angin kencang berlaku, berikut bacaan doanya:

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْئَلُكَ خَيْرَهَا وَخَيْرَمَا فِيْهَا وَخَيْرَ مَا أُرْسِلَتْ بِهِ، وَ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّمَا فِيْهَا وَشَرِّ مَا أُرْسِلَتْ بِهِ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْهَا رَحْمَةً وَلَا تَجْعَلْهَا عَذَابًا، اَللَّهُمَّ اجْعَلْهَا رِيَاحًا وَلَا تَجْعَلْهَا رِيْحًا

Allâhumma innî as’aluka khairahâ wa khairamâ fîha wa khairamâ ursilat bih, wa a’ûdzubika min syarrihâ wa syarrimâ fîha wa syarrimâ ursilat bih. Allâhummaj’alhâ rahmatan, wa lâ taj’alhâ ‘adzâban. Allâhummaj’alhâ riyâhan, wa lâ taj’alhâ rîhan.

Maksudnya: “Ya Tuhanku, daripada-Mu aku memohon kebaikan angin ini, kebaikan yang terkandung di dalamnya, dan kebaikan tujuan yang dihembuskannya. Kepada-Mu aku berlindung daripada unsur-unsur negatif angin ini, unsur-unsur negatif yang terkandung dalam ia, dan unsur-unsur negatif tujuan yang dihembusnya. Tuhanku, jadikan angin ini sebagai rahmat. Jangan jadikan ia sebagai hukuman. Tuhanku, jadikan angin ini angin yang baik, bukan angin yang membawa akibat negatif.”

Baca juga:

Adab Berdoa Ketika Angin Kencang

Berikut adalah beberapa etika yang perlu anda perhatikan ketika berdoa ketika angin kencang:

 • Angkat kedua tangan ke atas
 • Menghadap kiblat
 • Berdoa dengan khusyuk dan mudah-mudahan
 • Perbanyakkan istighfar dan doa untuk menghindarkan bala
 • Percaya bahawa Allah SWT Maha Berkuasa atas segala sesuatu

Faedah Berdoa Ketika Angin Kencang

Selain memohon perlindungan daripada Allah SWT, doa ketika angin kencang juga mempunyai faedah lain, seperti:

 • Menambah rasa tenang dan damai di hati
 • Memantapkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT
 • Mengingatkan manusia akan kebesaran dan kekuasaan Allah SWT
 • Ia sebagai sarana muhasabah diri dan memohon keampunan kepada Allah SWT

Doa ketika angin kencang bukan sahaja ritual, tetapi juga sebagai bentuk penyerahan diri dan memohon perlindungan daripada Allah SWT. Diiringi dengan usaha dan kewaspadaan, doa ketika angin kencang menjadi kekuatan dan ketenangan di tengah-tengah situasi yang penuh kebimbangan.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment