Solat Istikharah: Cara Membuat Keputusan Yang Tepat

Solat Istikharah ialah solat sunat yang dilakukan untuk memohon petunjuk kepada Allah SWT dalam membuat pilihan. Solat ini dilakukan apabila seseorang menghadapi dua pilihan atau lebih, dan tidak tahu mana yang terbaik untuknya.

Cara Solat Istikharah

Perintah Asas

Solat Istikharah adalah sunat berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim. Dalam hadis ini, Nabi Muhammad SAW bersabda:

“Jika salah seorang di antara kamu menghadapi suatu perkara, maka hendaklah dia solat dua rakaat selain solat fardhu, kemudian ucapkan:

اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِك وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ) خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى فَاقْدُرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ لِى فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ) شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاصْرِفْنِى عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِى الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِى

Allahumma inni astakhiruka bi’ilmika, wa astaqdiruka biqudrotika, wa as-aluka min fadhlika al-‘azhim, fa innaka taqdiru wa laa aqdiru, wa ta’lamu wa laa a’lamu, wa anta ‘allamu l-ghuyubi. Allahumma fa in kunta ta’lamu anna hadzal amra (sebutkan nama perkara) khoiron li fi didin wa ma’ashi wa ‘aaqibati amri, fa qodirhu li wa yassirhu li, thumma barik li fihi. Wa in kunta ta’lamu anna hadzal amra sharron li fi dini wa ma’ashi wa ‘aaqibati amri, fasrifhu ‘anni wasrifni ‘anhu, wa aqdir li khoiron haythu kaana, thumma rodhhini bihi.”

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu petunjuk dengan ilmu-Mu, dan aku memohon kepada-Mu kekuatan dengan kekuasaan-Mu, dan aku memohon kepada-Mu dari limpah kurnia-Mu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa, sedang aku tidak berkuasa, dan Engkau mengetahui, sedangkan Aku tidak mengetahui, dan Engkau Maha Mengetahui yang ghaib.

Ya Allah, jika Engkau mengetahui bahawa perkara ini (sebutkan perkara itu) baik untukku dalam agamaku, kehidupanku, dan kesudahan urusanku, maka takdirkanlah ia bagiku, dan mudahkanlah bagiku, maka berkatilah aku di dalamnya. Dan jika kamu mengetahui bahawa perkara ini buruk bagiku dalam agamaku, hidupku, dan akhir urusanku, maka jauhkanlah ia daripadaku, dan jauhkanlah jauhkanlah aku daripadanya, dan takdirkanlah untukku kebaikan di manapun ia berada, kemudian berkatilah aku bersamanya.

Baca juga: Rukun Solat Yang Anda Perlu Tahu

Tatacara Solat Istikharah

Sebelum mengerjakan solat istikharah, hendaklah terlebih dahulu berwuduk lengkap.

Tata cara solat istikharah adalah seperti berikut:

1. Niat

Niat solat istikharah dilakukan dengan berkata:

أصلى سنة الإستخارة ركعتين لله تعالى

Ushollii sunnatal istikharati rak’ataini mustaqbilal qiblati adaa-an lillaahi ta’aala.

Maksudnya: “Aku berniat solat istikharah dua rakaat menghadap kiblat kerana Allah Ta’ala.”

2. Takbiratul Ihram

3. Membaca Al-Fatihah dan Surat Pendek

Pada rakaat pertama, selepas membaca Surah Al-Fatihah, teruskan dengan membaca Surah Al-Kafirun.

4. Ruku

5. I’tidal

6. Sujud Pertama

7. Duduk di Antara Dua Sujud

8. Sujud Kedua

9. Berdiri Semula untuk Rakaat Kedua

Pada rakaat kedua, selepas membaca Surah Al-Fatihah, teruskan dengan membaca Surah Al-Ikhlas.

10. Ruku

11. I’tidal

12. Sujud

13. Tahiyat Akhir

14. Salam

15. Baca Doa Istikharah

Selepas selesai solat, baca doa istikharah yang disebutkan di atas.

16. Lakukan Istikharah

Selepas anda selesai membaca doa istikharah, duduk dan renungkan pilihan sedia ada anda. Kemudian, berusahalah untuk ikhlas dan berserah kepada Allah SWT.

Waktu Mustajab untuk Menunaikan Solat Istikharah

Malah, tiada piawaian khusus mengenai waktu “mustajab” untuk mengerjakan solat istikharah. Anda boleh melakukannya pada bila-bila masa, asalkan tidak pada waktu yang dilarang untuk solat sunat:

  • Apabila matahari terbit sehingga naik setinggi tombak.
  • Apabila matahari berada di tengah langit dan condong ke barat.
  • Apabila matahari terbenam sehingga hilang sepenuhnya.

Namun ada beberapa waktu yang dianggap lebih “afdal” untuk mengerjakan solat istikharah:

  • Pertiga malam terakhir: Waktu ini dianggap lebih baik berdiam diri dan khusyuk untuk berdoa kepada Allah SWT. Anda boleh mula melakukannya dari jam 01.00 sehingga sebelum subuh.
  • Selepas solat Isyak sehingga sebelum masuk waktu solat Subuh: Tempoh ini juga agak tenang dan tidak banyak gangguan, dan masih dianggap gelap pada waktu malam.
  • Selain waktu yang dilarang, setiap kali hati anda berasa simpati dan bersedia untuk khusyuk berdoa: Kadangkala, kesediaan dalaman dan keselesaan diri adalah lebih penting daripada masa tertentu. Jika terasa sangat ingin mendapatkan hidayah, segeralah menunaikan solat istikharah.

Selain waktu, yang paling utama dalam solat istikharah ialah niat yang ikhlas dan sikap tawakal yang kuat kepada Allah SWT. Percayalah dengan usaha dan doa yang ikhlas, Allah akan membimbing anda untuk membuat keputusan yang terbaik, walaupun jawapannya mungkin tidak selalu sesuai dengan keinginan awal anda.

Keutamaan Solat Istikharah

Solat Istikharah mempunyai banyak kelebihan, antaranya:

  • Mendapat hidayah dari Allah SWT
  • Membantu membuat keputusan yang betul
  • Elakkan penyesalan di masa hadapan
  • Mendapat keberkatan dari Allah SWT

Solat Istikharah adalah alat yang sangat berguna untuk kita dalam membuat keputusan. Dengan melakukan solat istikharah, kita boleh memohon petunjuk kepada Allah SWT agar diberikan pilihan yang terbaik dalam hidup kita.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment