Doa Ketika Melihat Orang Dalam Kesusahan: Membuka Pintu Kebaikan dan Keberkatan

Melihat orang lain dalam kesusahan boleh membangkitkan perasaan empati dan kebimbangan dalam diri kita. Sebagai umat Islam, kita diajar untuk saling membantu dan mendoakan kebaikan orang lain.

Salah satu cara untuk menunjukkan empati dan keprihatinan adalah dengan berdoa apabila anda melihat seseorang yang mengalami kesulitan. Berikut adalah panduan Doa Ketika Melihat Orang Dalam Kesusahan yang boleh anda hafalkan.

Doa Ketika Melihat Orang Dalam Kesusahan

Asas Hukum Doa untuk Orang Lain

Mendoakan orang lain dalam kesusahan mempunyai asas hukum yang kukuh dalam Islam. Berikut adalah beberapa dalil yang menunjukkan anjuran untuk mendoakan orang lain:

 • QS. An-Nisaa’ ayat 36: “Dan berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu.”
 • Hadis Riwayat Muslim: “Doa seorang muslim untuk saudaranya (sesama muslim) yang tiada di sisinya, pasti akan dimakbulkan Allah. Di dekat kepalanya ada malaikat yang ditugaskan. Setiap kali dia mendoakan saudaranya dengan kebaikan, malaikat itu berkata, ‘Amin dan begitulah bagimu’.”

Doa Ketika Melihat Orang Dalam Kesusahan (Latin dan Maksud)

Doa berikut boleh diucapkan apabila anda melihat seseorang dalam kesusahan:

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُجِيبَ الدَّعْوَاتِ مُفَرِّجَ الْكُرُبَاتِ أَسْأَلُكَ أَنْ تَكْشِفَ الْهَمَّ وَالْغَمَّ عَنْ عَبْدِكَ هَذَا وَتُفَرِّجَ عَنْهُ كُرْبَتَهُ وَتُسَهِّلَ عَلَيْهِ أَمْرَهُ

Maksudnya: “Ya Allah, Tuhan manusia, yang mengabulkan doa, yang menghilangkan kesusahan, aku memohon kepada-Mu agar Engkau menghilangkan kesedihan dan kesedihan hamba-Mu, dan Engkau menghilangkan kesusahannya, dan Engkau memudahkan urusannya.

Adab Berdoa Untuk Orang Lain

Berikut adalah beberapa etika yang perlu anda perhatikan ketika berdoa untuk orang lain:

 • Menghadap kiblat.
 • Angkat kedua tangan.
 • Baca doa dengan khusyuk dan penuh harapan.
 • Percayalah Allah SWT akan makbulkan doa.
 • Jangan mendoakan kejahatan kepada orang lain.

Baca juga: Doa Ketika Melihat Orang Sakit: Memohon Kesembuhan daripada Yang Maha Esa

Faedah Mendoakan Orang Lain

Mendoakan orang lain dalam kesusahan bukan sahaja memberi manfaat kepada orang yang didoakan, tetapi juga orang yang berdoa. Berikut adalah beberapa faedah:

 • Mendapat pahala dari Allah SWT.
 • Mengeratkan tali persaudaraan sesama Islam.
 • Timbulkan rasa empati dan prihatin terhadap orang lain.
 • Meringankan beban dan kesusahan orang lain.

Melihat orang lain dalam kesusahan adalah peluang untuk kita menunjukkan empati dan keprihatinan dengan mendoakan mereka. Doa yang diucapkan dengan penuh keikhlasan dan keyakinan akan membawa kebaikan dan keberkatan kepada orang yang didoakan dan orang yang didoakan.

Mari jadikan detik melihat orang lain dalam kesusahan sebagai peluang untuk membuka pintu kebaikan dan keberkatan dengan memanjatkan doa yang terbaik untuk mereka.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment