Doa Ketika Melihat Orang Yang Ada Kelebihan: Panduan Lengkap

Dalam kehidupan seharian, kita sering bertemu dengan orang yang mempunyai kelebihan, baik dari segi ilmu, harta mahupun kedudukan. Melihat ini, sebagai umat Islam, kita digalakkan untuk menunaikan doa yang baik.

Doa Ketika Melihat Orang Yang Ada Kelebihan ini bukan sahaja sebagai bentuk kekaguman dan dengki yang positif, tetapi juga sebagai permohonan kepada Allah SWT agar diberikan anugerah yang serupa.

Doa Ketika Melihat Orang Yang Ada Kelebihan

Asas Undang-undang Doa Ketika Melihat Orang Yang Ada Kelebihan

Mendoakan orang lain yang mempunyai kelebihan mempunyai asas hukum dalam Islam. Berikut adalah beberapa hujah yang menunjukkan ini:

  • Hadis Nabi Muhammad SAW:

“Daripada Ibnu Abbas RA, dari Rasulullah SAW, beliau bersabda: “Jika kamu melihat seseorang yang mempunyai kelebihan dari segi agama, harta, atau rupa, maka ucapkanlah: ‘Ya Allah, berilah kami kebaikan sebagaimana yang telah Engkau berikan kepada hamba-Mu. , dan berilah kami kelebihan dari apa yang Engkau berikan kepadanya’.” (HR. Tirmidzi)

  • Surah Al-An’am ayat 165:

“Dan jika Allah memberikan kebaikan kepadamu, maka tidak ada yang dapat menolaknya; dan jika Dia mendatangkan keburukan kepadamu, maka tidak ada yang dapat menolaknya kecuali Dia. Dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.”

Doa Ketika Melihat Orang Yang Ada Kelebihan

Doa berikut boleh diucapkan apabila anda melihat seseorang yang mempunyai kelebihan:

اللَّهُمَّ أَنْتَ الْوَهَّابُ، أَنْتَ الْمَنَّانُ، أَنْتَ الْفَتَّاحُ، أَنْتَ الْمُعْطِي، أَنْتَ الرَّزَّاقُ. يَا اللَّهُ، أَعْطِنَا مِنَ الْخَيْرِ مَا أَعْطَيْتَ عَبْدَكَ هَذَا، وَأَفْضِلْ عَلَيْنَا مِنْ فَضْلِكَ.

Allahumma anta al-wahhab, anta al-mannan, anta al-fattah, anta al-mu’ti, anta al-razzak. Ya Allah, a’tina min al-khayr ma a’tayta ‘abdeka haza, wa afdil ‘alayna min fadlik.

Maksudnya: “Ya Allah, Engkau Maha Pemberi, Maha Pemberi Pemberian, Maha Pembuka, Maha Pemberi, Maha Pemberi Rezeki. Ya Allah, berilah kami kebaikan sebagaimana yang telah Engkau berikan kepada hamba-Mu, dan berikanlah kepada kami kelebihan dari apa yang telah Engkau berikan kepadanya.

Etika Memberi Perhatian

Ketika mengucapkan doa ini, ada beberapa adab yang perlu diperhatikan, yaitu:

  • Ikhlas: Doa yang dipanjatkan mestilah dengan hati yang ikhlas dan tanpa hasad dengki.
  • Tawadhu: Menyedari bahawa segala kelebihan yang ada pada manusia adalah anugerah Allah SWT.
  • Bersyukur: Bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan kepada kita.
  • Usaha: Berusaha mencapai apa yang kita inginkan dengan cara yang halal dan diredhai Allah SWT.

Baca juga: Doa Ketika Mendengar Berita Gembira: Panduan Lengkap Umat Islam

Faedah Mendoakan Orang Lain

Berdoa untuk orang lain mempunyai banyak faedah, antaranya:

  • Mengukuhkan perasaan persaudaraan: Dengan mendoakan orang lain, kita menunjukkan rasa simpati dan prihatin terhadap mereka.
  • Mendapat pahala daripada Allah SWT: Allah SWT akan membalas kebaikan orang yang mendoakan orang lain.
  • Jauhkan diri daripada hasad dengki: Mendoakan orang lain boleh membantu kita berasa gembira dengan apa yang kita ada dan tidak cemburu dengan kelebihan orang lain.

Mendoakan orang yang mempunyai kelebihan adalah amalan yang dianjurkan dalam Islam. Doa ini bukan sahaja sebagai bentuk kekaguman dan dengki yang positif, tetapi juga sebagai permohonan kepada Allah SWT agar diberikan anugerah yang serupa. Dengan mendoakan orang lain, kita dapat mengeratkan ukhuwah, memperoleh pahala dari Allah SWT, dan menjauhkan diri daripada hasad dengki.

Hak cipta:

Artikel ini mempunyai hak cipta oleh [aljohra.com]. Pengeluaran semula, pengedaran atau pengubahsuaian kandungan artikel ini adalah dilarang tanpa kebenaran bertulis daripada [aljohra.com].

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment