Doa Masuk Bilik Air (Kamar Mandi): Arab, Latin dan Terjemahannya

Bilik air atau kamar mandi merupakan tempat yang sering dikunjungi manusia, baik untuk mandi, kencing mahupun buang air besar. Dalam ajaran Islam, bilik air adalah tempat yang kotor dan didiami oleh jin dan syaitan.

Oleh itu, umat Islam dinasihatkan supaya membaca doa masuk bilik air bagi mengelakkan godaan syaitan dan perkara buruk yang lain.

Doa Masuk Bilik Air

Pemahaman tentang Doa Masuk Bilik Air

Doa masuk bilik air ada beberapa pandangan yang perlu anda ketahui antaranya:

  • Doa sebelum masuk bilik air merupakan salah satu doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW. Hal ini sebagaimana disebutkan dalam hadis berikut:

Daripada Ali RA, Rasulullah SAW bersabda, “Penghalang antara mata jin dan aurat kaum Adam apabila salah seorang daripada mereka masuk ke dalam bilik air ialah mengucapkan ‘Bismillah’.” (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah)

  • Doa masuk bilik air bertujuan memohon perlindungan kepada Allah SWT daripada godaan syaitan lelaki dan perempuan. Hal ini sebagaimana yang dinyatakan dalam redaksi doa tersebut iaitu “minal khubutsi wal khabaaitsi” yang bermaksud “daripada ( godaan syaitan lelaki dan syaitan perempuan.”
  • Doa masuk bilik air juga bertujuan untuk mengagungkan Allah SWT sebagai Tuhan Yang Maha Esa. Hal ini sebagaimana yang dinyatakan dalam redaksi doa tersebut iaitu “Bismillah” yang bermaksud “Dengan nama Allah.

A. Asas Sah Doa Masuk Bilik Air

Asas sah doa masuk bilik air adalah hadis yang disebutkan di atas iaitu hadis riwayat Ali RA. Hadis ini menunjukkan Rasulullah SAW menggalakkan umatnya membaca doa sebelum masuk ke bilik air.

B. Bacaan Doa Masuk Bilik Air

Doa masuk bilik air dalam bahasa Arab adalah seperti berikut:

بِسْمِ اللَّهِ

Bismillah.”

Ia bermaksud: “Dengan nama Allah.”

Selain doa ini, terdapat juga doa masuk bilik air yang diriwayatkan oleh Abu Dawud dan Ibnu Majah, iaitu seperti berikut:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ

“Allahumma inni a’uudzu bika minal khubutsi wal khabaaitsi.”

Ia bermaksud: “Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari (godaan) syaitan lelaki dan syaitan perempuan

C. Bacaan Doa Keluar dari Bilik Mandi

الْحَمْدُ ِللهِ الَّذِىْ اَذْهَبَ عَنّى اْلاَذَى وَعَافَانِىْ

“Alhamdulillahilladzi azhaba ‘annil adzaa wa’aafaanii.”

Ia bermaksud: “Dengan mengharap keampunanMu, segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran dari tubuhku dan yang telah menjadikan aku sejahtera.”

Baca juga: Doa Keluar Rumah: Memohon Perlindungan dan Kelancaran Dalam Aktiviti

Adab atau Etika Masuk Bilik Air

Selain membaca doa, umat Islam juga dinasihatkan supaya memerhatikan adab ketika memasuki bilik air antaranya:

  • Masuk menggunakan kaki kiri. Ini sebagaimana disebutkan dalam hadis berikut:

Daripada Ibnu Abbas RA, Rasulullah SAW bersabda, “Jika salah seorang di antara kamu masuk ke dalam bilik air, maka hendaklah dia masuk dengan kaki kirinya dan keluar dengan kaki kanannya.” (HR. Bukhari dan Muslim)

  • Membaca doa masuk bilik air. Doa masuk bilik air boleh dibaca dengan kuat atau perlahan, bergantung kepada situasi dan keadaan.
  • Menutup aurat. Ini penting dilakukan supaya aurat tidak nampak oleh jin dan syaitan.
  • Jangan bercakap kecuali untuk keperluan yang mendesak. Ini kerana bilik air adalah tempat yang kotor dan didiami oleh jin dan syaitan.
  • Menjaga kebersihan bilik air. Perkara ini penting dilakukan supaya bilik mandi kekal bersih dan selesa untuk digunakan.

Kesimpulan

Doa masuk bilik air merupakan salah satu doa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad. Doa ini mempunyai beberapa pandangan, alasan undang-undang atau asas hukum, dan adab yang perlu dipertimbangkan. Dengan membaca doa ketika memasuki bilik air, umat Islam dapat menghindari godaan syaitan dan perkara buruk yang lain.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment