Doa Sebelum Tidur: Bahasa Arab, Latin dan Terjemahannya

Tidur adalah salah satu keperluan asas manusia. Selain memulihkan tenaga, tidur juga penting untuk mengekalkan kesihatan fizikal dan mental. Dalam Islam, tidur juga merupakan ibadah yang dianjurkan.

Salah satu amalan yang dianjurkan sebelum tidur ialah membaca doa. Doa sebelum tidur mempunyai banyak manfaat, baik untuk dunia mahupun akhirat.

Doa Sebelum Tidur

Doa Sebelum Tidur

Doa sebelum tidur adalah doa yang dibaca sebelum seseorang ingin tidur. Doa ini biasanya dibaca selepas berwuduk, membersihkan tempat tidur, dan membaca ayat di atas kerusi.

Doa sebelum tidur mempunyai banyak faedah, antaranya:

 • Mohon perlindungan kepada Allah SWT daripada gangguan syaitan dan jin.
 • Berdoa agar Allah SWT memberikan ketenangan dan tidur yang lena.
 • Mohon kepada Allah SWT agar diampuni dosa-dosa.
 • Mohon kepada Allah SWT agar dipermudahkan untuk menjalani kehidupan esok.

A. Asas Hukum Doa Sebelum Tidur

Asas hukum doa sebelum tidur adalah hadis-hadis Nabi Muhammad SAW. Berikut adalah beberapa hadis berkaitan doa sebelum tidur:

 • Hadis riwayat Bukhari dan Muslim:

Apabila salah seorang di antara kamu pergi ke tempat tidurnya, hendaklah dia membaca ayat kursi, nescaya Allah sentiasa melindunginya dan syaitan tidak akan mendekatinya sehingga pagi.”

 • Hadis riwayat Abu Daud:

Apabila salah seorang di antara kamu hendak tidur, maka hendaklah dia meniup kedua tapak tangannya, kemudian membaca Qulhu (Surah al-Ikhlas), Qul a’uzu birabbil falaq (Surah al-Falaq), dan Qul a’uzu birabbin nas (surah). an-Nas), lalu dia meniup ke telapak tangannya dan mengusapnya ke seluruh tubuhnya.

 • (HR. Al-Bukhari no. 6320, Muslim no. 2714, at-Tirmidzi no. 3401 dan Abu Dawud no. 5050.):

Jika seseorang di antara kamu ingin tidur, ambillah sehelai kain dan mengipas tempat tidurnya dengannya sambil mengucapkan ‘Bismillah’, kerana dia tidak tahu apa yang berlaku selepas ditinggalnya.”

Jika kamu ingin tidur, berwuduklah dahulu, sebagaimana kamu berwuduk untuk solat, kemudian berbaringlah di sisi kananmu dan bacalah doa sebelum tidur. Rasulullah SAW bersabda: ‘Jadikanlah doa itu sebagai akhir dari segala perkataanmu,” (HR. Bukhari Muslim).

Begitu juga apabila anda bangun. Nabi Muhammad SAW pernah membaca doa seperti yang dijelaskan dalam hadis berikut:

قَالَ كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم إِذَا أَوَى إِلَى فِرَاشِهِ قَالَ ‏”‏ اللَّهُمَّ بِاسْمِكَ أَحْيَا وَأَمُوتُ ‏”‏‏.‏ وَإِذَا أَصْبَحَ قَالَ ‏”‏ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ ‏

Maksudnya: Apabila Nabi Muhammad hendak tidur baginda selalu berkata, “Allahumma bismika ahya wa amut.” Dan apabila dia bangun pada waktu pagi dia selalu mengucapkan, “Al-hamdu li l-lahi al-ladhi ahyana ba’da ma amatana wa ilaihi-nnushur.” (HR Bukhari).

B. Bacaan Doa Sebelum Tidur

Terdapat beberapa doa sebelum tidur yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW. Berikut adalah doa sebelum tidur:

بِسْمِكَ اللّهُمَّ اَحْيَا وَ بِسْمِكَ اَمُوْتُ

“Bismika allahumma ahyaa wa bismika amuut.”

Maksudnya: “Dengan nama-Mu ya Allah, aku mati dan aku hidup.”

Terdapat juga versi doa yang panjang sebelum tidur. Berikut bacaannya:

للَّهُمَّ أَسْلَمْتُ إِلَيْكَ وَوَجَّهْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِى إِلَيْكَ وَأَلْجَأْتُ ظَهْرى إِلَيْكَ رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ، لاَ مَلْجَأَ وَلَا مَنْحَى مِنْكَ إِلا إِلَيْكَ، أَمَنْتُ بكتابكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ وَبِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ

“Allahuma aslamtuilaika wawajjahtuwajhii ilaika, wafawwadhtuamrii ilaika waalja’tudzahrii ilaika raghbatan waraghbatan ilaika laa maljaawalaa manjaa minka illa ilaika amantu bikitaabikalladzii anzaita wabinabiyyikalladzi arsalta.”

Maksudnya: “Ya Allah, kepadaMu aku berserah diri. Aku hadapkan wajahku kepadaMu. Aku serahkan segala urusanku kepadaMu. Aku menyandarkan punggungku kepadaMu kerana aku berharap dan takut kepadaMu. Tiada tempat berlindung dan menyelamatkan diri daripada Ancaman-Mu kecuali hanya Engkau . Aku beriman kepada kitab-Mu yang Engkau turunkan dan (aku beriman) kepada nabi-Mu yang Engkau utus.” (HR, Muslim, Bukhari dan Abu Dawud)

Doa ini diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah RA. Doa ini berisi permohonan kepada Allah SWT agar dilindungi dari segala macam bahaya, baik ketika tidur maupun ketika terjaga.

Baca juga:

Etika atau Adab Sebelum Tidur

Selain membaca doa, terdapat beberapa adab yang perlu anda perhatikan sebelum tidur, antaranya:

 • Membuat wuduk

Berwuduk sebelum tidur adalah sunnah Rasulullah SAW. Berwuduk akan membersihkan diri daripada hadas kecil dan juga dapat memberikan ketenangan jiwa.

 • Mengemas katil: Membersihkan katil sebelum tidur juga merupakan sunnah Rasulullah SAW. Ini bertujuan untuk membuang kotoran dan kekotoran yang boleh mengganggu tidur.
 • Membaca ayat kursi: Membaca ayat kursi sebelum tidur juga dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Ayat kursi mempunyai banyak kelebihan, salah satunya dapat melindungi seseorang dari gangguan syaitan.
 • Membaca al-Ikhlas, al-Falaq, dan an-Nas: Membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq, dan an-Nas sebelum tidur juga dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Surat-surat ini dapat memberi perlindungan daripada syaitan dan jin.
 • Berzikir: Berzikir sebelum tidur juga dapat memberikan ketenangan dan membantu seseorang tidur lena.

Doa sebelum tidur adalah amalan yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad. Doa ini mempunyai banyak manfaat, baik untuk dunia maupun akhirat.

Dengan membaca doa sebelum tidur, kita boleh memohon perlindungan kepada Allah SWT dari segala macam bahaya dan juga memohon kepada Allah SWT agar diberikan ketenangan dan tidur yang lena.

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment