Doa Niat dan Berbuka Puasa Ramadhan: Melakukan Ibadah Dengan Ikhlas

Ramadhan, bulan penuh keberkatan dan keampunan telah tiba. Umat Islam di seluruh dunia termasuk di Malaysia diwajibkan berpuasa, menahan makan, minum dan syahwat, sebagai bentuk ketaatan kepada Allah SWT.

Ibadah puasa yang khusyuk dimulakan dengan niat yang ikhlas dan diakhiri dengan doa berbuka. Artikel ini akan membincangkan panduan doa niat dan berbuka puasa Ramadhan.

Doa Niat dan Berbuka Puasa Ramadhan

Doa Niat dan Berbuka Puasa Ramadhan

Di bawah ini kami kongsikan kepada anda bacaan doa niat dan berbuka puasa Ramadhan.

Doa Niat Puasa Ramadhan dan Asas Hukumnya

Niat merupakan elemen penting dalam ibadah termasuk berpuasa pada bulan Ramadan. Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim, yang bermaksud:

“Sesungguhnya semua amal itu tergantung pada niatnya, dan bagi setiap orang apa yang diniatkannya.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Berikut adalah bacaan niat puasa Ramadhan beserta tulisan latin dan maknanya:

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ اَدَاءِ فَرْضِ شَهْرِ رَمَضَانَ هذِهِ ال سَّنَةِ ِللهِ تَعَالَى

Nawaitu shuma ghadin ‘an ada’i fardi syahri Ramadhana hadihisanati lillahi ta’ala.

Maksudnya: “Aku berniat puasa esok hari untuk menunaikan fardhu (kewajipan) bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala.”

Dianjurkan untuk membaca niat puasa Ramadhan ini pada malam hari, selepas waktu solat Isya hingga Imsak (waktu subuh).

Doa Berbuka Puasa Ramadhan dan Fadhilat Berbuka Bersama

Setelah seharian menahan diri, tibalah saat yang ditunggu-tunggu untuk berbuka puasa. Dianjurkan untuk menyegerakan berbuka ketika matahari terbenam, sebagaimana sabda Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam:

“Manusia tidak akan putus-putus dalam kebaikan selagi mereka menyegerakan berbuka.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Berikut adalah doa berbuka puasa Ramadhan:

اَللّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ

Allâhumma laka shumtu wa bika âmantu wa ‘ala rizqika aftartu bi rahmatika yâ arhamar râhimîn.

Maksudnya: “Ya Allah, untuk-Mu aku berpuasa, dan kepada-Mu aku beriman, dan dengan رزق (rizqimu – rezeki-Mu) aku berbuka, dengan rahmat-Mu, ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. “

Menariknya, berbuka puasa digalakkan untuk dilakukan bersama. Nabi shallallahu alaihi wa sallam pernah bersabda:

“Sesungguhnya keberkatan itu ada dalam jamaah (berhimpun).” (HR. Ahmad)

Dengan berbuka puasa bersama-sama terjalin ukhuwah Islamiyah dan rasa kebersamaan antara sesama Islam.

Baca juga:

Hadis tentang Keutamaan Puasa Ramadhan

Berikut adalah beberapa Hadis tentang keutamaan berpuasa di bulan Ramadhan yang dapat melengkapi artikel tersebut:

  • Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda, ‘Apabila masuk bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup dan syaitan-syaitan dibelenggu.'” (HR. Bukhari dan Muslim)

Hadis ini menjelaskan bahawa bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh rahmat dan keampunan. Pintu-pintu syurga dibuka seluas-luasnya bagi hamba-hamba yang khusyuk, manakala pintu-pintu neraka ditutup dan syaitan dibelenggu supaya tidak menggoda manusia untuk melakukan maksiat.

  • Dari Abdullah bin Umar RA, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda, ‘Setiap kebaikan yang dilakukan oleh seorang anak Adam akan dilipatgandakan pahalanya sepuluh kali lipat hingga tujuh ratus kali lipat, kecuali puasa. Allah SWT berfirman, ‘Puasa itu untuk-Ku, dan Aku yang akan membalasnya.’” (HR. Bukhari dan Muslim)

Hadis ini menjelaskan keistimewaan luar biasa yang Allah SWT berikan kepada orang yang berpuasa. Pahala puasa dilipatgandakan secara langsung oleh Allah SWT, tanpa perantara.

  • Dari Abu Sa’id Al-Khudri RA, Rasulullah shallallahu alaihi wa sallam bersabda, ‘Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kerana iman dan mengharapkan pahala dari Allah, maka akan diampuni dosanya yang telah lalu.'” (HR. Bukhari) dan orang Islam)

Hadis ini memberi khabar gembira kepada orang yang berpuasa dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada Allah SWT. Mereka dijanjikan pengampunan atas dosa-dosa yang lalu.

Petua dan Amalan Memudahkan Puasa

Berikut petua dan amalan untuk memudahkan ibadah puasa, antaranya:

  • Banyakkan bersahur dan mengambil makanan yang mengenyangkan.
  • Kekalkan pola tidur yang mencukupi supaya anda tidak mudah lemah semasa berpuasa.
  • Baca Al-Quran dan berzikir untuk mengisi masa lapang dan menenangkan hati.
  • Cari aktiviti positif yang berguna semasa berpuasa, seperti menghafal doa, belajar mengaji, atau mengambil bahagian dalam pengajian dalam talian.
  • Jalinkan silaturahim sesama saudara dan jiran terutama ketika berbuka puasa bersama.

Dengan melengkapkan artikel dengan poin-poin ini, pembaca akan mendapat maklumat yang lebih lengkap dan menyeluruh tentang Doa Niat dan Berbuka Puasa Ramadhan, serta perkara-perkara berkaitan yang dapat membantu mereka menjalani ibadah puasa Ramadan dengan baik dan penuh keberkatan.

Sumber Rujukan:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment