Rukun dan Syarat Puasa Ramadhan: Melaksanakan Ibadah Dengan Sempurna

Puasa adalah intipati di bulan Ramadhan, mewajibkan kita menahan diri dari makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

Namun, untuk menjalankan ibadah puasa dengan betul dan sah, terdapat rukun dan syarat yang perlu kita penuhi.

Artikel ini akan mengupas secara menyeluruh rukun dan syarat puasa Ramadhan, beserta kelebihan, keutamaan, anjuran dan adab berpuasa yang perlu diberi perhatian.

Rukun dan Syarat Puasa Ramadhan

Asas Sah Puasa Ramadhan

Allah SWT mewajibkan puasa Ramadhan dalam firman-Nya dalam surah Al-Baqarah ayat 183:

Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.” (QS. Al-Baqarah: 183)

Selain ayat ini, terdapat banyak lagi dalil-dalil Al-Quran dan Hadis Nabi Muhammad SAW yang menjelaskan tentang kewajipan dan keutamaan berpuasa di bulan Ramadhan.

Rukun dan Syarat Puasa Ramadhan

Penting untuk mengetahui rukun dan syarat berpuasa di bulan Ramadhan agar ibadah anda menjadi sah. Berikut adalah rukun dan syarat puasa yang wajib ditunaikan oleh umat Islam.

A. Rukun Puasa Ramadhan

Rukun puasa adalah segala sesuatu yang menjadi pokok dan sendi dalam puasa. Tanpa menunaikan rukun puasa maka puasanya tidak sah. Berikut adalah tiga rukun puasa Ramadhan:

  • Niat: Niat adalah perkara yang paling utama dan merupakan perbezaan antara puasa yang sah dan tidak. Niat hendaklah dilaksanakan dengan penuh keikhlasan dan mengharapkan ganjaran daripada Allah SWT. Niat dilafazkan pada malam sebelum subuh untuk berpuasa keesokan harinya.
  • Tahan diri: Ini bermaksud menahan diri daripada apa-apa yang boleh membatalkan puasa, seperti makan, minum, memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan dengan sengaja, bersetubuh dengan suami isteri pada siang hari di bulan Ramadhan, dsb. .
  • Islam dan Baligh (dewasa): Puasa hanya diwajibkan bagi orang Islam yang matang (dewasa) dan berakal. Kanak-kanak kecil, orang gila, dan orang yang pengsan sepanjang hari tidak diwajibkan berpuasa.

B. Syarat Wajib Puasa Ramadhan

Selain rukun puasa, terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi agar seseorang itu diwajibkan berpuasa pada Ramadan. Syarat wajib ini berkaitan dengan keadaan seseorang. Berikut adalah syarat-syarat wajib berpuasa di bulan Ramadhan:

  • Islam: Puasa Ramadhan hanya diwajibkan bagi orang Islam.
  • Baligh (Dewasa): Orang yang telah mencapai umur dewasa dan berakal budi wajib berpuasa.
  • Berakal Sehat: Orang gila atau orang yang mengalami gangguan mental tidak wajib berpuasa.
  • Mampu (Tidak Sakit atau Haid): Orang yang sakit atau haidh (haid) bagi wanita, dibolehkan tidak berpuasa dan wajib mengganti puasanya dengan hari lain setelah sembuh atau suci.
  • Tidak dalam perjalanan yang jauh: Para musafir (orang yang dalam perjalanan jauh) dibolehkan tidak berpuasa dan wajib menggantikan puasa pada hari yang lain.

Baca juga:

Berbuka Puasa dan Aidilfitri

Berbuka puasa digalakkan dengan memakan kurma atau yang manis. Selepas itu, bolehlah kita menunaikan solat Maghrib. Aidilfitri adalah detik untuk meraikan kemenangan setelah genap sebulan berpuasa. Solat Idul Fitri diadakan pada pagi 1 Syawal, diikuti dengan tetap berhubungan, saling memaafkan, dan berkongsi kebahagiaan dengan keluarga dan sahabat.

Ramadhan adalah bulan yang penuh berkah dan ampunan. Dengan memahami rukun dan syarat berpuasa, kita dapat menjalankan ibadah puasa dengan penuh keimanan dan ketaqwaan. Sama-samalah kita manfaatkan bulan yang mulia ini untuk meningkatkan mutu ibadah diri dan hubungan kita dengan orang lain.

Semoga Allah SWT menerima amalan puasa kita dan menjadikan kita termasuk orang-orang yang bertaqwa.

Sumber Rujukan:

Leave a Comment