Syarat Sah Puasa Ramadhan: Panduan Lengkap Umat Islam

Puasa Ramadhan merupakan salah satu rukun Islam yang wajib dilaksanakan oleh semua umat Islam yang memenuhi syarat. Di bulan Ramadhan, umat Islam diwajibkan menahan diri dari makan, minum dan syahwat dari terbit fajar hingga terbenam matahari.

Namun, agar puasa Ramadhan sah dan diterima oleh Allah SWT, terdapat beberapa syarat yang harus dipenuhi. Berikut adalah panduan lengkap mengenai syarat sah puasa Ramadhan bagi umat Islam di Malaysia maupun di seluruh dunia.

Syarat Sah Puasa Ramadhan

Syarat Sah Puasa Ramadhan

Penting untuk mengetahui syarat-syarat puasa di bulan Ramadhan agar ibadah anda menjadi sah. Berikut adalah syarat-syarat sah puasa Ramadhan yang wajib ditunaikan oleh umat Islam.

1. Agama Islam

Syarat pertama yang mesti dipenuhi ialah beragama Islam. Orang yang bukan Islam tidak diwajibkan berpuasa.

2. Baligh

Baligh bermaksud sudah dewasa. Usia baligh bagi lelaki ialah apabila telah keluar air mani dan bagi wanita apabila mereka telah haid.

3. Jadilah Berakal

Orang yang gila atau tidak waras tidak wajib berpuasa.

4. Suci dari Haid dan Nifas

Wanita yang sedang haid atau nifas tidak diwajibkan berpuasa. Mereka wajib mengganti puasanya ke hari lain setelah hari suci.

5. Mampu Puasa

Orang yang sakit tenat dan tidak dapat berpuasa tidak diwajibkan berpuasa. Mereka wajib mengganti puasanya ke hari lain atau membayar fidyah.

Asas Sah Puasa Ramadhan yang Sah

Syarat sah puasa Ramadhan adalah berdasarkan beberapa ayat al-Quran dan hadis Nabi Muhammad SAW. Berikut adalah beberapa hujah:

1. Al-Qur’an Surah Al-Baqarah ayat 183:

Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa”.

2. Hadis Nabi Muhammad SAW:

Daripada Ibnu Umar RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Islam itu dibangun di atas lima perkara: Akidah bahawa tiada Tuhan selain Allah dan Muhammad adalah utusan Allah, mendirikan solat, menunaikan zakat, haji ke Baitullah, dan puasa pada bulan Ramadhan.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Baca juga:

Faedah dan Fadhilat Puasa Ramadhan

Puasa Ramadhan mempunyai banyak manfaat dan fadhilat, baik untuk kesihatan jasmani mahupun rohani. Berikut adalah beberapa kelebihan dan keutamaan berpuasa Ramadhan:

Faedah Kesihatan Fizikal:

 • Membantu menurunkan berat badan
 • Mengurangkan paras kolesterol dan trigliserida
 • Meningkatkan kesihatan jantung
 • Mencegah kencing manis
 • Meningkatkan fungsi otak
 • Menguatkan sistem imun

Faedah Rohani:

 • Meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT
 • Amalkan kesabaran dan kawalan diri
 • Membersihkan diri daripada dosa
 • Meningkatkan rasa empati anda terhadap orang lain
 • Mengeratkan rasa persaudaraan

Puasa Ramadhan adalah ibadah yang wajib dilaksanakan oleh semua umat Islam yang memenuhi syarat. Selain mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan jasmani dan rohani, puasa Ramadan juga dapat meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT dan mengeratkan ukhuwah sesama umat Islam.

Sumber Rujukan:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment