Doa Tahajjud: Doa yang Dimakbulkan Allah SWT

Solat tahajud adalah salah satu solat sunat yang sangat dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW. Solat ini dilakukan pada waktu malam selepas bangun dari tidur. Solat tahajjud boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat dan tidak terhad sebanyak mungkin.

Kebiasaan solat tahajjud Rasulullah SAW ialah solat 2 rakaat 4 kali dan menutup dengan solat witir 3 rakaat. Solat witir adalah solat sunat yang mengakhiri solat seharian.

Selepas solat tahajjud, baca doa yang dipanjatkan kepada pencipta. Mari kita mendalami kedalaman doa tahajjud ini, temui keistimewaannya, dan belajar cara berdoa tahajjud pada waktu yang diberkati. Dengan Solat Tahajjud, kita mungkin mendapat ketenangan, jawapan kepada kebimbangan, dan cahaya terang di penghujung malam.

Doa Tahajjud

Apakah itu Solat Tahajjud?

Solat Tahajjud dalam bahasa Arab disebut صلاة الليل (solat al-lail) yang bermaksud solat malam. Solat ini juga dinamakan qiyamullail, yang bermaksud bangun malam untuk beribadat kepada Allah SWT.

Solat Tahajjud memiliki banyak kelebihan, antara lain:

 • Doa Tahajjud yang dibaca selepas solat tahajjud dimakbulkan oleh Allah SWT.
 • Hati menjadi tenang dan tenteram.
 • Rezeki menjadi lebih lancar.
 • Elakkan godaan syaitan.
 • Permudahkan segalanya.

Bilakah Solat Tahajjud diadakan?

Solat Tahajjud boleh dilakukan pada waktu malam, selepas bangun dari tidur. Waktu terbaik untuk menunaikan solat tahajjud adalah pada sepertiga malam yang terakhir.

Baca juga: Doa Masuk Bilik Air (Kamar Mandi): Arab, Latin dan Terjemahannya

Bagaimana Cara Melaksanakan Solat Tahajjud?

Cara mengerjakan solat tahajud adalah sama dengan cara mengerjakan solat sunat secara umum. Berikut adalah tatacara solat Tahajjud:

 1. Baca niat solat Tahajjud.
 2. Takbiratul ihram.
 3. Baca doa iftitah.
 4. Baca Surah Al-Fatihah.
 5. Membaca surat pendek atau ayat Al-Quran.
 6. Ruku’.
 7. I’tidal.
 8. Sujud.
 9. Duduk di antara dua sujud.
 10. Sujud kedua.
 11. Tahiyat Akhir.
 12. Salam.
 13. Membaca doa Tahajjud.

Solat tahajjud boleh dilakukan dua rakaat, empat rakaat, enam rakaat, dan seterusnya. Jika mengerjakan solat tahajjud dua rakaat, maka selepas salam boleh segera menunaikan solat witir.

Solat Tahajjud
Imej Ilustrasi: Solat Tahajjud

Doa Tahajjud: Doa Selepas Solat Tahajjud

Selepas selesai solat tahajjud, dianjurkan untuk membaca doa Tahajjud berikut:

اَللهُمَّ رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ قَيِّمُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ. وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ مَلِكُ السَّمَوَاتِ واْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ. وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ نُوْرُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ. وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ الْحَقُّ وَوَعْدُكَ الْحَقُّ وَلِقَاءُكَ حَقٌّ وَقَوْلُكَ حَقٌّ وَالْجَنَّةُ حَقٌّ وَالنَّارُ حَقٌّ وَالنَّبِيُّوْنَ حَقٌّ وَمُحَمَّدٌ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَقٌّ وَالسَّاعَةُ حَقٌّ. اَللهُمَّ لَكَ اَسْلَمْتُ وَبِكَ اَمَنْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَاِلَيْكَ اَنَبْتُ وَبِكَ خَاصَمْتُ وَاِلَيْكَ حَاكَمْتُ فَاغْفِرْلِيْ مَاقَدَّمْتُ وَمَا اَخَّرْتُ وَمَا اَسْرَرْتُ وَمَا اَعْلَنْتُ وَمَا اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنِّيْ. اَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَاَنْتَ الْمُؤَخِّرُ لاَاِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ. وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ

Allâhumma rabbana lakal hamdu. Anta qayyimus samâwâti wal ardhi wa man fî hinna. Wa lakal hamdu anta malikus samâwâti wal ardhi wa man fî hinna. Wa lakal hamdu anta nûrus samâwâti wal ardhi wa man fî hinna. Wa lakal hamdu antal haq. Wa wa’dukal haq. Wa liqâ’uka haq. Wa qauluka haq. Wal jannatu haq. Wan nâru haq. Wan nabiyyûna haq.

Wa Muhammadun shallallâhu alaihi wasallama haq. Was sâ’atu haq. Allâhumma laka aslamtu. Wa bika âmantu. Wa alaika tawakkaltu. Wa ilaika anabtu. Wa bika khâshamtu. Wa ilaika hâkamtu. Fagfirlî mâ qaddamtu, wa mâ akhkhartu, wa mâ asrartu, wa mâ a’lantu, wa mâ anta a’lamu bihi minnî. Antal muqaddimu wa antal mu’akhkhiru. Lâ ilâha illâ anta. Wa lâ haula, wa lâ quwwata illâ billâh.

Maksudnya: “Ya Allah, Tuhan kami, bagi-Mu segala puji, Engkaulah penegak langit, bumi dan makhluk yang ada di dalamnya. Segala puji bagi-Mu, Engkau penguasa langit, bumi dan makhluk di dalamnya. Segala puji bagiMu, Engkau cahaya langit bumi dan makhluk yang ada di dalamnya.

Segala puji bagiMu Engkau Maha Benar JanjiMu benar. Pertemuan denganMu di masa hadapan adalah benar. Benarlah kata-kataMu.Syurga itu nyata. Neraka juga. Para nabi itu benar. Begitu juga Nabi Muhammad SAW itu benar.

Hari kiamat itu benar. Ya Tuhanku, hanya kepadaMu aku berserah. Hanya kepadaMu juga aku beriman. KepadaMu aku berserah. Hanya kepadaMu aku kembali. KeranaMu aku rela berjuang. Hanya Engkaulah dasar keputusanku.

Oleh itu ampunilah dosaku yang lalu dan yang akan datang, dosa yang aku sembunyikan dan yang aku zahirkan, serta dosa-dosa lain yang Engkau lebih mengetahui daripadaku. Engkaulah yang Awal dan Engkaulah yang kemudian. Tiada Tuhan selain Engkau. Tiada daya dan upaya melainkan pertolongan Allah.”

Itulah tadi penerangan lengkap tentang Solat Tahajjud dan Doa Tahajjud yang boleh kami kongsikan untuk anda. Semoga bermanfaat!

Sumber:

Translation of the Quran in Malay
https://www.qurantranslations.net/index.php?moshaf=65&id=49 https://itunes.apple.com/kw/podcast/translation-meaning-quran/id880558363 https://www.qurantranslations.net/txt/Malawi/Holy_Quran_in_the_Malawi_Language.txt https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/MediaPlayer.asx https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/QuickTime.qtl https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/RealPlayer.ram https://www.qurantranslations.net/radio/malawian/Winamp.pls

Leave a Comment